Facebook
17.08.2012 13:34

Deli z drugimi:

Share

Facebook končno pričel brisati izbrisane slike

Neželene fotografije bodo iz Facebookovih strežnikov dokončno izbrisane že v nekaj dneh!
Neželene fotografije bodo iz Facebookovih strežnikov dokončno izbrisane že v nekaj dneh!

Na začetku lanskega leta je uporabnike Facebooka močno vznemirila raziskava, ki so jo opravili člani spletnega portala Ars Technica. Ti so z njo namreč dokazali, da priljubljeno družbeno omrežje ne briše shranjenih fotografij oziroma slik na zahtevo uporabnikov. Slika, ki so jo člani spletnega portala Ars Technica izbrisali maja 2009, je po dobrih 16 mesecih namreč še vedno bila dostopna z vpisom neposredne povezave do nje. S tem poskusom so računalniški zanesenjaki dokazali, da Facebook zavaja uporabnike, ko jamči, da bo fotografija izbrisana iz njihovih strežnikov »kmalu« po izbrisu.

Programerji Facebooka so za neuspelo brisanje fotografij vseskozi krivili napako v programu, ki so ga uporabljali za shranjevanje slik. Čeprav ta ni vedno izbrisal slik iz trdih diskov strežnikov, so se te nemudoma odstranile iz spletnega portala. Facebook je v izjavi za javnost na začetku letošnjega leta zagotovil, da njihovi programerji že postavljajo povsem nov sistem za upravljanje slik. Verjeti ali ne, programerji priljubljenega družbenega omrežja so tokrat držali zadano obljubo. Facebook je pred kratkim namreč članom spletnega portala Ars Technica dokazal, da njihov nov sistem briše slike tako, kot se od njega pričakuje.

Člani spletnega portala Ars Technica so trditve Facebooka seveda takoj preverili v praksi. Ti so presenečeni ugotovili, da slike iz strežnikov priljubljenega družbenega omrežja izginejo v pičlih dveh dneh od zbrisa in to kljub temu, da ima ta na voljo za to kar 30 dni časa. Pri hčerinski storitvi Instagram pa se fotografije izbrišejo v zgolj nekaj minutah. Mnogi poznavalci so prepričani, da je Facebook pohitel s postavitvijo novega sistema za upravljanje fotografij zgolj zaradi tega, ker izgublja uporabnike kot za stavo. Tu mu namreč očitajo, da ravna z osebnimi podatki uporabnikov kot svinja z mehom. Upajmo, da je vodilne Facebooka končno srečala pamet in da bodo ti v prihodnje bolje poskrbeli za naše osebne podatke.


Prijavi napako v članku