Računalništvo, telefonija
19.06.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Evropa za digitalni davek, tudi brez ZDA

Evropa za digitalni davek, tudi brez ZDA
Evropa za digitalni davek, tudi brez ZDA

Voditelji članic EU so včeraj, 19. junija, sporočili, da bi lahko digitalni giganti, kot so Google, Amazon in Facebook bili deležni posebnega digitalnega davka – tudi brez globalnega strinjanja. ZDA so namreč prekinile sodelovanje v pogovorih na temo digitalnega davka, saj naj po njihovem mnenju ne bi bilo nobenega napredka. Ali bi to lahko bil prvi znak za novo trgovinsko vojno?

Danes se bo vrh EU na virtualnem zasedanju prvič pogovoril o predlaganem svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa, ki vključuje pandemično prilagoditev prihodnjega večletnega proračuna unije in nov načrt za okrevanje. Preboja se sicer še ne pričakuje. Tokratni vrh naj bi bil predvsem stopnica do dogovora v juliju. V pogovor o novih davčnih pravilih je vključenih 140 držav, glavni organizator pogovorov pa je OECD. Glavni cilj novega digitalnega davka bi naj bil prilagoditev globalnih davčnih pravil digitalni eri, v kateri živimo.


Trgovinska vojna bi v tem trenutku, ko se svet nahaja v eni največjih gospodarskih kriz v zgodovini, negativno vplivala na globalno ekonomijo, delovna mesta in nadaljnjo samozavest,” pravi generalni sekretar pri OECD, Angel Gurria in poziva vse vključene akterje, da naj dosežejo dogovor.


Prijavi napako v članku