Digitalizacija
31.07.2013 14:15
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EuroBasket 2013: Naši košarkarji računajo na tehnologijo!

Če ne moremo uporabiti piškotkov, je tu eye tracking!
Te dni so eye tracking tehnologijo preskusili tudi slovenski košarkarski favoriti v okviru priprav na EuroBasket 2013!
Te dni so eye tracking tehnologijo preskusili tudi slovenski košarkarski favoriti v okviru priprav na EuroBasket 2013!

Vse se vrti okoli prihajajočega EuroBasket 2013, zato ni čudno, da domači fantje preizkušajo prav vse metode za dosego preprostega cilja: biti najboljši! Med drugimi preseneča svež pristop uporabe tehnologije eye tracking, ki je sicer zasnovana kot podpora marketinškim odločitvam, pa tudi uporabniški izkušnji spletnih strani.

Poleg prihajajoče športne evforije EuroBasketa 2013, ima te dni veliko upravljavcev težave s spremljanjem uporabnikov na svojih spletnih straneh. Google Analytics namreč za svoje delovanje uporablja piškotke, ki so zadnje čase precej na tapeti. Omenjeno orodje lahko med drugim spremljanja klike po želeni spletni strani. Obstajajo seveda še druga orodja, ki sledijo celo miškinem kazalcu uporabnika (npr. Mouse Flow) z namenom ugotavljanja in merjenja pozornosti uporabnika na spletni strani.

Verjetno pa niste vedeli, da lahko z namenskimi očali in testno skupino uporabnikov, sledimo celo premikom oči po spletni strani. Torej ne samo kam uporabnik klikne, temveč tudi kaj vse mu je usmerjalo pozornost, še preden se je odločil ali ne odločil za klik. Govora je o tehnologiji eye tracking (www.tobii.com), ki jo pri nas uporablja slovensko podjetje Oculus.

Metoda spremljanja gibanja očesa (ang. eye tracking) nam omogoča, da na milimter in milisekundo natančno merimo pozicijo in premike oči. Z Eye trackingom lahko testiramo in merimo različne marketinške kanale (poleg uporabniške izkušnje spletnega mesta še TV oglase, mobilne aplikacije, direktno pošto, trgovino, embalažo, tisk, zunanje oglaševanje …).

Nekateri poznamo nekaj teorij obnašanj uporabnikov, eye tracking pa dejansko odpira vrata v podzavestno delovanje možganov in tako zagotavlja objektivne informacije o tem, kaj uporabniki dejansko vidijo, pritegne njihovo pozornost ter kako se odločajo.

Če bi očala uporabili na testnih uporabnikih v trgovini, bi lahko denimo ugotovili kateri izdelki padejo kupcem v oči in kakšna je korelacija z nakupom, kje je bila naša pozornost ob prihodu do izdelka (cena, izdelek, konkurenca, talna nalepka, promocijski letak… ), koliko časa mine od prihoda do zaznave izdelka ter kolikokrat je potrošnik pogledal izdelek, preden ga je izbral, vpliv cenovnih aktivnosti na nakup in še bi lahko naštevali.

Hja, malce znanstveno fantastično in skoraj kaplja čez rob, kar se tiče optimizacije uporabniške izkušnje oz. prodajnega procesa, pa vendar številni partnerji, ki tehnologijo že uporabljajo (Simobil, Renderspace, Mediana) kažejo na to, da zadeva deluje!

Kot rečeno, so te dni eye tracking preskusili tudi slovenski košarkarski favoriti v okviru priprav na EuroBasket 2013, seveda z namenom merjenja percepcije posameznega športnika v dani situaciji, npr. koliko igralcev pogleda pred podajo in podobno. Fantje so bili navdušeni, upamo, da jim letos tudi tehnologija pomaga!


Prijavi napako v članku