Računalništvo, telefonija
27.05.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk v letu 2018 zaslužil več kot naslednjih 65 najbolje plačanih direktorjev na svetu skupaj

Elon Musk v letu 2018 zaslužil več kot naslednjih 65 najbolje plačanih direktorjev na svetu skupaj
Elon Musk v letu 2018 zaslužil več kot naslednjih 65 najbolje plačanih direktorjev na svetu skupaj

Glavni izvršni direktorji zaslužijo ogromne denarje. Elon Musk pa je glede na poročilo časnika The New York Times konkurenco dobesedno pohodil, saj je v letu 2018 zaslužil več kot naslednjih 65 najbolje plačanih glavnih izvršnih direktorjev. Študija, ki je potekala v sodelovanju z agencijo Equilar, je v vzorcu zajela letno plačo “CEO-jev” 200 največjih podjetij, katerih delnice kotirajo na borzi.


Glede na podatke poročila bi naj glavni izvršni direktor Tesle in še nekaj ostalih podjetij, Elon Musk, lansko leto zaslužil skoraj 2,3 milijarde ameriških dolarjev, večino v obliki trgovanja z delnicami. Naslednji najbolj plačani “CEO” podjetja Discovery, David M. Zaslav, je zaslužil “zgolj” 129 milijonov ameriških dolarjev. Gre za tako velik razkorak, da je The New York Times moral “dodati posebno dimenzijo”, da je lahko predstavil zaslužke direktorjev.


Muskov kompenzacijski paket s strani Tesle je za najvišje odločevalce dokaj nenavaden. Odobrila ga je uprava podjetja, in sicer marca 2018, gre pa v bistvu za “nagradni” paket, ki Musku pripada, če Tesla v določenem časovnem obdobju doseže določeno mejo tržne kapitalizacije. S tem, da je dotični paket zares nenavadno visok, se strinjajo tudi številni analitiki. Analitik portala Business Insider, Troy Wolverton, je izpostavil, da Musk že tako ali tako upravlja z veliko količino Teslinih delnic, kar pomeni, da mu je verjetno v interesu, da se tržna kapitalizacija podjetja karseda poveča.


Teslni predstavnik za odnose z javnostmi je za Business Insider razložil situacijo glede Muskove kompenzacije: “Elon je v letu 2018 v obliki Tesline kompenzacije zaslužil $0 in kakršnokoli drugačno interpretiranje podatkov je nepravilno in zavajajoče. Za razlikood drugih glavnih izvršnih direktorjev Elon ne prejema nobene plače, bonusov, ali drugačnih oblik kompenzacije, ki bi bile vezane na postavljen cilje podjetja. Njegova edina strateško zastavljena kompenzacija je “at-risk” nagrada za učinkovitost, ki je bila postavljena skupaj z zelo ambicioznimi cilji, kot je recimo podvojitev Tesline tržne kapitalizacije iz $40 na $100 milijard. To pomeni, da je Elonova celotna kompenzacija direktno vezana na dolgoročni uspeh Tesle in delničarjev”.


Novica o Muskovi izvenserijski kompenzaciji je nekako sovpadala z dinamičnim in živčnim letom, ki je za Teslo. Vsi se verjetno spomnimo, s kakšnimi težavami so se pri Tesli soočali s proizvodnjo avtomobilov, prav tako pa je leto zaznamoval Teslin pohod na borzo. Cena Tesline delnice je skozi leto 2018 dosegala tako visoke skoke navzgor kot padce navzdol, na koncu pa je končala približno 4% nad vrednostjo ob začetku leta. V letošnjem letu se nadaljuje padec vrednosti Tesline delnice, kar seveda ni najboljši znak za Muska.


Prijavi napako v članku