Računalništvo, telefonija
03.08.2019 07:50
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dve resni nesreči brezpilotnih dostavnih vozil

Obe nesreče brezpilotnih letal naj bi povzročila okvara navigacijskega sistema GPS.
Obe nesreče brezpilotnih letal naj bi povzročila okvara navigacijskega sistema GPS.

Pri švicarski državni pošti Swiss Post so že pred časom pridobili vsa potrebna dovoljenja za začetek preizkušanja letečih robotov za dostavo paketov, za kar so potrebovali skoraj tri leta. To v praksi pravzaprav pomeni, da so lahko tovrstne naprave začeli uporabljati za dostavo paketov. Pri švicarski državni pošti Swiss Post so to odločitev seveda pozdravili, saj verjamejo, da bodo tovrstne dostavne naprave cenejše od klasičnih poštnih pošiljk, kar za kupca seveda pomeni manjše stroške dostave.

Leteče robote je švicarski državni pošti Swiss Post zagotovilo ameriško podjetje Mattern, in sicer njihov zmogljiv, a kompakten štirikopter Mattern ONE. Naprava lahko tovor teže do enega kilograma prenese v kraj, oddalen največ 12 kilometrov. Švicarska državna pošta Swiss Post je leteče robote v poskusnem projektu uporabljala za dostavo dokumentov in zdravil med bolnišnicami, a žal vse ni šlo ravno po načrtih, saj so morali projekt doslej zaustaviti kar dvakrat.

Prva nesreča z dostavnim brezpilotnim kvadrokopterjem se je zgodila januarja leto, ko je ta zaradi okvare pristal v jezeru. Projekt je bil nato zaustavljen do aprila letos, druga nesreča pa se je zgodila maja letos, ta pa je bila precej bolj resna. Dron je namreč med letom izgubil nadzor in strmoglavil na tla, le približno 50 metrov stran od skupine otrok iz vrtca, ki so se igrali na prostem. Projekt dostave paketov z letečimi droni je bil ponovno zaustavljen, prepoved leta pa bo ostala vse dokler proizvajalec ne bo pripravil in uspešno preizkusil novo različico letečega dostavnega drona.


Prijavi napako v članku