Računalništvo, telefonija
28.09.2014 12:11
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

DHL pričel dostavo z brezpilotnimi štirikopterji

Klasično dostavno službo naj bi že v bližnji prihodnosti nadomestili leteči roboti.
Klasično dostavno službo naj bi že v bližnji prihodnosti nadomestili leteči roboti.

Ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Amazon je konec lanskega leta zatrdil, da bodo lahko že leta 2015 njihove pakete končnim uporabnikom dostavljali kar leteči roboti (bit.ly/Amazon-Dostava). Konec letošnjega leta so se tovrstnega projekta lotili tudi pri podjetju Google, saj so v okviru projekta Wing izvedli prve preizkuse letečih robotov, katerih ključna naloga bo dostava paketov končnim uporabnikom (bit.ly/Google-Dostava). Pri podjetju DHL pa so že zaključili s preizkušanjem brezpilotnih štirikopterjev, saj so ti že v operativni rabi za hitro dostavo nujnih potrebščin, kot so zdravila.

Brezpilotni štirikopterji podjetja DHL pakete trenutno dostavljajo med pristaniščem Norddeich na obali Severnega morja (Nemčija) in otokom Juist (Nemčija). Nemško ministrstvo za promet je namreč del zračnega prostora rezerviralo izključno za brezpilotne štirikopterje podjetja DHL, s čimer so močno zmanjšali nevarnost nesreč. Edina izmed vodilnih dostavnih družb je prepričana, da so njihove naprave izjemno zanesljive ter lahko med letom dosežejo višino do 50 metrov in potovalno hitrost do 64 kilometrov na uro. Na pet kilogramov težko plovilo lahko naložijo do 1,2 kilograma tovora.

Velja še omeniti, da bo podjetje DHL brezpilotne štirikopterje uporabljalo le v primeru, če klasična vrsta dostave zaradi vremenskih razmer ne bo mogoča. Poleg tega bodo roboti pakete dostavljali le v centralno skladišče, za dostavo končnemu kupcu pa bodo poskrbeli uslužbenci. Čeprav so brezpilotni štirikopterji sposobni avtonomnega letenja, bodo imeli v pripravljenosti nadzornike v Norddeichu, ki bodo po potrebi prevzeli njihovo upravljanje.


Prijavi napako v članku