Računalništvo, telefonija
13.05.2018 06:24
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Črna točka lahko »zruši« vaš iPhone in iPad

Črna točka lahko »zruši« vaš iPhone in iPad
Črna točka lahko »zruši« vaš iPhone in iPad

Nedavno so varnostni strokovnjaki v mobilnem operacijskem sistemu iOS odkrili programsko pomanjkljivost, ki je ob izpolnitvi določenih pogojev povzročila ponovni zagon. Napaka je bila prisotna v delu sistema, ki je zadolžen za upravljanje s kratkimi sporočili SMS. Po mnenju številnih strokovnjakov je šlo za relativno resno napako, saj učinkovite obrambe pred njo ni bilo, mogoče pa jo je bilo aktivirati tako z uporabo privzetega sporočilnega sistema kot drugimi namenskimi aplikacijami.

Čeprav je vse kazalo na to, da je Apple omenjeno programsko napako odpravil, to žal ne drži. Če sporočilo s posebno črno piko odpremo v okviru aplikacije iMessage, bo to povzročilo takojšnje rušenje aplikacije, v najslabšem primeru pa lahko pride celo do zamrznitve mobilne naprave, čeprav je to precej redek pojav. Tej programski pomanjkljivosti so izpostavljeni vsi uporabniki iPhonov in iPadov, ki imajo nameščen mobilni operacijski sistem iOS 11.0, ali novejši.

Če Apple te težave ne bo odpravil, imajo uporabniki dve možnosti. Če njihova naprava podpira tehnologijo 3D Touch, jo morajo uporabiti za prisilno zaustavitev aplikacije iMessage in nato z njo odpreti novo sporočilo, in sicer z namenom, da se ponovno vrnejo v seznam vseh sporočil in nemudoma izbrišejo sporočilo, ki vsebuje črno piko. Če pa vaša naprava ne podpira tehnologije 3D Touch, si boste morali pomagati z digitalno asistentko Siri. Z njo sestavite odgovor za osebo, ki vam je poslala sporočilo s črno točko. Ta postopek ponavljate toliko časa, dokler črna točna ne izgine iz vidnega polja. Šele nato lahko izbrišete sporočilo s črno piko, ki povzroča težave.


Prijavi napako v članku