Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
21.08.2023 10:30
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Čas je zlato, obrnimo ga sebi v prid!

Kako zakonsko regulacijo Evidence Delovnega Časa obrniti v priložnost za povečanje učinkovitosti in konkurenčnosti naših podjetij?
Benjamin Savšek – Beni, zlati evropski in svetovni prvak in zlati slovenski olimpijski šampion
Benjamin Savšek – Beni, zlati evropski in svetovni prvak in zlati slovenski olimpijski šampion

Čas je zelo dragocen človekov vir. Poslanstvo nas Špičakov in seveda tudi vseh vas vodij je, da omogočite sodelavcem, da to dragoceno surovino lahko čim bolje izkoristimo.

Ključna značilnost časa je, da nam je vsem dan v enaki količini 24/7/356, da ga ne moremo shraniti na zalogo ali računati na obresti. Kako uspešno ga razporedimo na ključne prioritete, je naša izbira. Ta se odrazi v našem kratkoročnem in dolgoročnem uspehu.

Včasih opazim direktorja, ki se odpravlja z dogodka in smuknem v zadnjem trenutku v dvigalo, da se mu pridružim. Takoj me spozna in mi namigne: »Stanovnik, mene ne zanimajo ure in štemplanje. Samo rezultati so tisti, ki štejejo!« Ker je nadstropij malo, sva že v kletni garaži. Izkoristim še nekaj trenutkov, ga spremim do njegovega avta in mu namignem: »Pravi kazalec, ki ga velja spremljati, je pravzaprav učinkovitost. To pa pomeni da moramo rezultat deliti s časom.« Rezultat je vedno potrebno postaviti v kontekst. Čas je eden tistih kontekstov, ki je najbolj pogosto v imenovalcu (R/t).

Previharimo viharje

Krizni časi, v katere smo vedno globje zabredli, nam onemogočajo intenzivno dvigovanje rezultatov. Zato se lahko toliko bolj posvetimo imenovalcu, torej času, v katerem dosegamo rezultate (R/t). Tehnološke revolucije z novimi izzivi so vedno bolj pogoste. Tisti, ki uspejo dovolj zgodaj razpoznati nevarnosti in obrniti svoj čoln proti novim priložnostim se prebijejo daleč pred konkurenco. V proizvodnji je to avtomatizacija in robotizacija, v ostalih panogah pa digitalna transformacija. Ključno je zavedanje, da je človek v središču vseh teh transformacij: »Digital but human!«

Učinkovitost je torej vedno potrebno opazovati v celovitem dnevnem ciklu, ki ga sestavljajo segmenti kot so delo-družina-šport-spanje … Hkrati so naše prioritete v različnih življenjskih obdobjih različno razporejene. Naša osebna naloga je, da postanemo mojstri uravnoteženega balansiranja časa.

Naloga nas vodij pa je, da s tehnologijo ter optimizacijami procesov in poslovnih modelov skrajšamo čas, ki ga sodelavci potrebujejo za določeno delo. Tako z veseljem popoldne odrinejo domov v objem družine in na šport ter napolnijo svoje baterije.

Štiriperesni model

Eden najbolj priznanih konceptov stalnih izboljšav je zanesljivo PDCA krog (Plan-Do-Check-Analyse). Vse najboljše informacijske programske rešitve v sebi skrivajo elemente tega kroga in seveda jih najdete tudi v Špicinih rešitvah za Evidenco Delovnega Časa in Kontrolo Pristopa, ki jo sestavljajo moduli za Planiranje, Spremljanje, Upravljanje in Analizo.

  1. Planiranje delovnega časa je tipično zelo zahtevna naloga, saj zahteva upoštevanje različnih dejavnikov in omejitev, tako osebnih kot zakonskih in poslovnih. Pogosto to pomeni prepletanje urnikov, ki so za svinčnik in radirko nerešljiv izziv.
  2. Spremljanje delovnega časa po projektih in kupcih. Vse dobro organizirane projektne organizacije, pa tudi programske hiše, kot je Špica, vodijo čas, ki ga posamezni sodelavci angažirajo na projekte oziroma kupce. Eden ključnih kazalcev je, kolikšna je količina tega časa in po kakšnih tarifah se obračuna. Te informacije so tudi ključnega pomena za bodoče projekte in pripravo ponudb ter pogajanja glede cene in časovnih rokov.
  3. Upravljanje in evidenca prisotnosti in odsotnosti. Dobra programska oprema omogoča določeno samoupravljanje delovnega časa. To pomeni zmanjšanje administrativnega dela v kadrovskem oddelku, saj določena usklajevanja in zamenjave, predvsem v primeru odsotnosti, lahko potekajo avtomatično. Vse informacije o odsotnosti pa so na voljo v realnem času, tudi modulu za planiranje.
  4. Analiza delovnega časa nam omogoča, da na podlagi zbranih informacij potegnemo določene iniciative in poiščemo vzorce, ki nam olajšajo planiranje. Konsolidirane časovne kategorije pa se prevedejo v plačne kategorije in tako izredno pospešimo obračun plač.

Preizkusite nas v praksi

V naslednjem obdobju do konca leta lahko:


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Evidenca delovnega časa

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več