Računalništvo, telefonija
28.12.2016 06:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo električne avtomobile lahko napolnili v 5 minutah?

Povsem izpraznjeno baterijo električnega avtomobila naj bi povsem napolnili v pičlih petih minutah.
Povsem izpraznjeno baterijo električnega avtomobila naj bi povsem napolnili v pičlih petih minutah.

Vse več voznikov se zaveda, da so avtomobili z notranjim izgorevanjem škodljivi tako za okolje kot za ljudi in živali. Ti predstavljajo težavo predvsem za večja mesta, saj je zrak zaradi njih pogosto tako onesnažen, da morajo oblasti nekajkrat letno celo prepovedati uporabo avtomobilov. Čeprav je vse več voznikov naklonjenih električnim avtomobilom je ključna težava v tem, da je za njihovo polnjenje potrebno veliko časa, kar številne voznike enostavno odvrača od nakupa.

Pri podjetju Tesla so prepričani, da bi lahko čas polnjenja električnih vozil občutno skrajšali. Ti namreč za svoja vozila pripravljajo novo generacijo polnilnih postaj, ki bodo ponujale izhodno moč kar 600 vatov. Poleg tega bo tu na voljo tehnologija, ki bo poskrbela za to, da bo polnjenje baterije potekalo brez nepotrebnih prekinitev. V praksi bo to prineslo nadvse hitro polnjenje električnih vozil. Za polnjenje avtomobila s povsem izpraznjeno prostorno baterijo naj bi voznik namreč potreboval do največ pet minut.

Prva superzmogljiva polnilna postaja podjetja Tesla bo postavljena v švicarskem mestu Geneva. Če se bodo 600-vatni polnilniki izkazali v praksi, jih bomo prej ali slej ugledali še v preostali mestih in državah širom sveta.


Prijavi napako v članku