Telefoni
27.03.2012 17:09

Deli z drugimi:

Share

Bodo zaposleni Foxconna preprečili prihod iPhona 5?

Foxconnovi delavci v kitajski provinci Xiaodian so zaradi nizkih plač prekinili z delom.
Foxconnovi delavci v kitajski provinci Xiaodian so zaradi nizkih plač prekinili z delom.

Podjetje Foxconn že dalj časa skrbi za proizvodnjo Applovih pametnih mobilnih telefonov iPhone in tabličnih računalnikov iPad. To je seveda zadolženo tudi za proizvodnjo prihajajočega mobilnika iPhone 5, ki naj bi na trg zašel že septembra. Najnovejši dogodki v podjetju Foxconn v kitajski provinci Xiaodian pa žal nakazujejo na to, da je prihod novega Applovega mobilnika dejansko pod velikim vprašajem.

Skupina nezadovoljnih Foxconnovih zaposlenih je namreč pričela s stavko. Jabolko spora z delodajalcem so seveda plače. Navadni delavci v podjetju Foxconn za 60 ur dela na teden prejmejo plačilo v višini preračunanih 185 evrov. Po preteku treh mesecev se jim plačilo poviša na preračunanih 210 evrov. Zaposleni z daljšim delovnim stažem in veliko nadurami lahko na mesec zaslužijo od preračunanih 260 evrov do preračunanih 410 evrov. Stavka pa se je dejansko pričela zaradi tega, ker so vodilni podjetja Foxconn pred kratkim kljub obljubam plače povišali zgolj tehničnemu in vodstvenemu osebju.

Stavkajoče osebje ni edina težava vodilnih podjetja Foxconn, čeprav njihova podružnica v kitajski provinci Xiaodian proizvaja ključne elektronske komponente za Applove mobilne naprave. Podjetje naj bi namreč za proizvodnjo pametnega mobilnega telefona iPhone 5 še vedno potrebovalo več kor 20-tisoč novih delavcev. To niti ne preseneča, saj podjetje Foxconn proizvede kar 85-odstotkov vseh Applovih izdelkov. Strokovnjaki so si tu enotni. Če računalniški gigant ne bo kmalu pogasil vseh nastalih požarov, se lahko zgodi, da bomo mobilnik iPhone 5 ugledali na prodajnih policah trgovin šele naslednje leto. To pa bi za Applove fanatike po vsej verjetnosti pomenilo pravo katastrofo. Na slab glas bi seveda prišlo tudi podjetje Apple, ki bi s tem izgubilo precejšen del zvestih kupcev.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku