Računalništvo, telefonija
25.07.2011 15:09
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo upogljivi prenosniki zavladali svetu?

Prenosni računalnik z upogljivima zaslonoma bi bil kot nalašč za prebiranje elektronskih knjig.
Prenosni računalnik z upogljivima zaslonoma bi bil kot nalašč za prebiranje elektronskih knjig.

Svet računalništva bi bil precej lepši, če bi vodilna podjetja vsaj malenkostno bolj prisluhnila željam oblikovalcev. Tega se na srečo zavedajo pri podjetju Fujitsu. To je namreč pred kratkim oblikovnemu mojstru Kimu Minu Seoku zaupalo pripravo nadvse futurističnega in zanimivega koncepta prenosnega računalnika.

Koncept futurističnega prenosnega računalnika je opremljen z dvema zaslonoma AMOLED. Spodnji prikazovalnik slik lahko uporabljamo kot navidezno tipkovnico in računalniško miško. Ta je namreč opremljen z inovativno tehnologijo, ki uporabniku nudi otipljivo povratno informacijo vsakič, ko se dotakne površine zaslona. Vrhnji zaslon je grajen na osnovi upogljivega zaslona AMOLED (tanek sloj tekočih kristalov z aktivno matriko), obogatenega s tehnologijo večkratnega dotika. Z njeno pomočjo bomo lahko kar s prsti urejali digitalne fotografije, glasbo in filmske posnetke.

Koncept futurističnega prenosnega računalnika Fujitsu bo nadvse pisan na kožo prebiranju elektronskih knjig. Glede na stopnjo upogiba zgornjega dela zaslona bo namreč mogoče uravnavati hitrost listanja po »straneh« elektronske knjige, in to na enak način, kot pri branju običajnih papirnatih knjig. Ker je upogljivi prenosni računalnik šele idejna zasnova, je težko napovedati, ali bo ta kdaj sploh na voljo v prosti prodaji. Upajmo, da bo temu tako, saj bi ga bilo nedvomno vredno vsaj enkrat preizkusiti »v živo«.


Prijavi napako v članku