Telefoni
04.08.2012 15:55
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo za novi iPhone potrebno odšteti dobrega tisočaka?

Boste kupili novi iPhone, če bodo trgovci za 64-gigabitno različico zahtevali več kot tisočaka?
Boste kupili novi iPhone, če bodo trgovci za 64-gigabitno različico zahtevali več kot tisočaka?

Prihajajoči novi pametni mobilni telefon iPhone je ponovno v središču pozornosti. Tokratni razlog tiči v njegovi maloprodajni ceni. Na spletu so se namreč pojavile govorice, da naj bi bilo potrebno za 64-gigabitno različico onkraj luže odšteti do preračunanih 870 evrov. To dejansko pomeni, da bomo zanj na stari celini odšteli do 1.100 evrov. Negov predhodnik, iPhone 4S s 64-gigabajti pomnilnika, pa je pri nas vrednoten od 800 evrov pa vse do vrtoglavih 920 evrov.

Višja maloprodajna cena naj bi bila posledica uporabe večjega zaslona s 4,08-palčnim oziroma 10,2-centimetrskim zaslonom z razmerjem stranic 16:9. Poleg tega bo tu šlo za povsem novi prikazovalnik slik, kjer bosta zaslon s tekočimi kristali in tipala za dotik združena v eno plast. Zaradi tega bo zasloni tanjši od običajnih in bo nudil boljšo berljivost pri neposredni izpostavljenosti sončni svetlobi. K višji ceni naj bi »pripomoglo« tudi enotno ohišje, ki naj bi bilo izdelano iz kovinskega stekla. To je čvrstejše, bolj elastično in trdnejše od aluminija, titanovih zlitin in nerjavečega jekla. Kar ne bo pokrito s kovino, bo pokrivalo »običajno« steklo.

Če se bodo govorice o maloprodajni ceni novega mobilnika iPhone izkazale za resnične, se poraja vprašanje, ali bo njegova prodaja uspešna tako, kot je bila za njegovega predhodnika. Apple bo seveda višjo ceno poskušal »upravičiti« z večjim zaslonom in uporabo »najnovejše« tehnologije. Poznavalci trga so prepričani, da tudi višja cena ne bo vplivala na povpraševanje. Applovi fanatiki ga bodo po vsej verjetnosti kupili brez večjega odlašanja. Če si ga ne bodo morali privoščiti v maloprodaji, ga bodo pač kupili po subvencionirani ceni.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku