Računalništvo, telefonija
26.10.2018 11:58
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Galaxy S10 prvi telefon z grafensko baterijo?

Grafenske baterije so dejansko pisane na kožo mobilnim napravam!
Grafenske baterije so dejansko pisane na kožo mobilnim napravam!

Na spletu se širijo govorice o prihajajočem pametnem mobilnem telefonu Samsung Galaxy S10 kot za stavo, najnovejša pa se nanaša na baterijo, ki naj bi bila dejansko nekaj posebnega (http://bit.ly/2Aqa9zm). Inženirji južnokorejskega giganta naj bi namesto klasične litij-ionske baterije vanj »vgradili« grafensko baterijo. Ta se je namreč v praksi izkazala za baterijo prihodnosti, saj lahko grafenska baterija, v primerjavi z litij-ionsko baterijo shrani do 45 odstotkov več električne energije, čas polnjenja povsem izpraznjene baterije pa naj bi se skrajšal na 15 minut.

Največ zaslug za velik potencial tovrstnih baterij lahko pripišemo grafenu, ki naj bi po mnenju strokovnjakov popolnoma spremenill področje tehnologije baterij. Industrija v porastu – industrija električnih avtomobilov je še posebej pozorna na grafen, saj so ravno električni avtomobili tisti, ki nenehno tekmujejo glede na “vzdržljivost” baterije. Poleg tega grafen omogoča upogljive ekrane in zvišuje kakovost senzorjev srčnega utripa in prstnih odtisov, zaradi možnosti hitrega polnjenja pa postaja zelo zanimiv tudi za izdelovalce pametnih mobilnih telefonov.

Grafenske baterije poleg visoke kapacitete in hitrega polnjenja odlikuje tudi odpornost proti samovžigu, kar pomeni, da med njenim polnjenjem zaradi napake ne bo prišlo do samovžiga in eksplozije, kot je to sicer značilno za klasične litij-ionske baterije. Ker izdelava tovrstnih baterij postaja cenovno vse bolj dostopna, so številni poznavalci prepričani, da obstaja zelo velika verjetnost, da bomo grafensko baterijo lahko celo ugledali v telefonu Samsung Galaxy S10.


Prijavi napako v članku