Strojna oprema
09.05.2006 07:16
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Baterija za 21. stoletje

Sanyo, vodilni svetovni proizvajalec polnilnih baterij, predstavlja prvi izdelek, zasnovan na novi korporativni viziji “Think GAIA”, s katero skušajo zmanjšati onesnaženje Zemlje, ki ga za seboj pušča moderna doba, v kateri živimo.

“Baterija je majhen predmet, vendar pričakujemo, da nam bo dal velik zalet”, je dejal Tomoyo Nonaka, predsednik podjetja Sanyo Electric Co. Sanyo je pred časom oznanil korporativno vizijo z imenom “Think GAIA” in v kratkem bo lansiran tudi

prvi izdelek, linija baterij z imenom “eneloop”. Izdelek je kombinacija Ni-MH polnilne baterije in alkalne baterije, združuje pa prednosti obeh. Baterija je uporabna takoj po nakupu (je napolnjena), ko se izprazni, pa jo je mogoče znova napolniti.


Graf 1: Slabosti alkalnih baterij (raziskava odziva strank)

Analiza mnenj uporabnikov baterij je pokazala, da je prednost alkalnih baterij v tem, da omogočajo uporabo takoj po nakupu, slabosti pa so, da jih ni moč ponovno napolniti, poleg tega je prazne baterije potrebno prinesti na zbirno mesto, v digitalnih fotoaparatih se zelo hitro izpraznijo in tudi niso odporne na nizke temperature.


Graf 2: Slabosti Ni-MH baterij (raziskava odziva strank)

Ni-MH baterije sicer omogočajo ponovno polnjenje, vendar so ob nakupu prazne in jih je treba pred prvo uporabo napolniti. Pri daljšem času shranjevanja oz. neuporabe se izpraznijo in so tudi takrat, ko jih potrebujemo, praviloma prazne.


Graf 3: odstotek ohranjene akumulirane energije po dveh letih neuporabe

Baterije “eneloop” so uporabne takoj po nakupu (prednost alkalnih baterij pred Ni-MH) in jih je po izpraznjenju moč ponovno napolniti (prednost Ni-MH baterij pred alkalnimi). Poleg tega so izdelane iz okolju prijaznih materialov in popolnoma razgradljive. Odlikujejo se z izjemno nizko stopnjo samopraznenja (po dveh letih neuporabe ohranijo kar 75 odstotkov akumulirane energije) in odlično zmogljivostjo tudi pri nizkih temperaturah.


Prijavi napako v članku