Računalništvo, telefonija
19.06.2019 06:22
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Banana Pi: Računalnik Raspberry Pi na steroidih

Osebni računalnik Banana Pi BPI-M4 bo kot nalašč za domači kino.
Osebni računalnik Banana Pi BPI-M4 bo kot nalašč za domači kino.

Novi osebni računalnik Banana Pi BPI-M4 po obliki spominja na Raspberry Pi, ki zelo priljubljen med računalniškimi zanesenjaki širom sveta. To sicer ne preseneča, saj je mogoče na njegovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. To povsem drži tudi za osebni računalnik Banana Pi BPI-M4, le da je ta opremljen z zmogljivejšim procesorjem in večjo količino sistemskega pomnilnika.

Ker osebni računalnik Banana Pi BPI-M4 temelji na osnovi štirijedrnega mobilnega procesorja Realtek RTD1395 Arm Cortex-A53, vgrajene grafične kartice Mali-470 MP4 in gigabajtom sistemskega pomnilnika DDR4, lahko brez težav poganja tudi video vsebine ločljivosti 4K s povprečno frekvenco 60 sličic na sekundo. To pomeni, da je novost kot nalašč za domači kino. Poleg tega je tu na voljo osem gigabajtov vgrajenega pomnilnika za shranjevanje podatkov, medtem ko ima priljubljeni osebni računalnik Raspberry Pi na voljo zgolj režo, namenjeno pomnilniškim karticam microSD.

Pri osebnem računalniku Banana Pi BPI-M4 najdemo še brezžični povezavi Wi-Fi 802.11ac in Bluetooth 4.2 ter vmesnike HDMI, USB 2.0 in USB-C. Kljub temu novost ni pretirano velika, saj meri zgolj 92 x 60 milimetrov. Tudi maloprodajna cena osebnega računalnika Banana Pi BPI-M4 ni visoka, saj ga na spletnem portalu AliExpress lahko kupimo že za preračunanih 34 evrov.


Prijavi napako v članku