Računalništvo, telefonija
17.04.2019 07:43

Deli z drugimi:

Share

ASRock iBOX: Miniaturni računalnik za najtežje pogoje

Miniaturni računalnik ASRock iBox bo brez težav deloval tudi v zelo prašnih industrijskih okoljih.
Miniaturni računalnik ASRock iBox bo brez težav deloval tudi v zelo prašnih industrijskih okoljih.

Vsi osebni računalniki niso primerni za vsa okolja, zato med njimi najdemo tudi proizvajalce z rešitvami, ki so kos tudi najbolj trdovratnim okoljem. Tokrat pa so se še posebej izkazali pri podjetju ASRock, saj so za industrijska okolja pripravili posebno različico miniaturnega osebnega računalnika z oznako iBox. Ena izmed glavnih prednosti novosti je povsem pasivno hlajenje strojnih komponent, saj to zmanjšuje možnost nenadnih okvar in napak v delovanju. Industrijski računalniški sistemi se namreč nahajajo v zelo prašnih okoljih, kjer aktivno hlajenje velikokrat odpove relativno hitro.

Podjetje ASRock je za zahtevnejša industrijska okolja pripravilo tri modele novosti, in sicer iBox-8145U, iBox-8265U in iBox-8565U. Že iz samih imen novincev je razvidno, da so ti opremljeni z Intelovimi procesorji osme generacije (Whisky Lake-U), kar posledično pomeni, da pri delovanju porabijo malo električne energije in se pri tem posledično manj segrevajo. Vsi trije procesorji pri polni obremenitvi porabijo do 15 vatov električne moči, pri čemer ima procesor Core i3-8145U frekvence 2,1 gigahercev na voljo dve fizični jedri, nekoliko zmogljivejša Intelova procesorja Core i5-8265U in Core i7-8565U frekvenc 1,6 gigahercev in 1,8 gigahercev pa štiri fizična jedra.

Vsi novi modeli osebnih računalnikov ASRock iBox podpirajo do 32 gigabajtov sistemskega pomnilnika DDR$ frekvence 2.133 megahercev, za grafične vsebine pa je zadolžena vgrajena grafična kartica Intel UHD Graphics 620. Tu lahko seveda namestimo tako 2,5-palčni trdi disk kot pogon Solid State, na voljo pa je tudi bogata paleta priključkov za priklop zunanjih naprav. Nanj lahko namestimo tako operacijski sistem Windows 10 kot distribucijo Linux, ki temelji na osnovi jedra Kernel 4.6. Novost lahko brez težav združi temperaturne obremenitve od minus 50 stopinj Celzija do plus 0 stopinj Calzija, zato jo lahko uporabljamo tudi v najtežjih pogojih. Podrobnejše specifikacije pa so na voljo na povezavi https://www.asrockind.com/overview.asp?Model=iBOX-8265U.


Prijavi napako v članku