Računalništvo, telefonija
22.06.2019 08:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple zapušča Kitajsko

Apple načrtuje preselitev proizvodnje novih telefonov iPhone v države, kot so Indija, Indonezija, Vietnam, Malezija in celo Mehika.
Apple načrtuje preselitev proizvodnje novih telefonov iPhone v države, kot so Indija, Indonezija, Vietnam, Malezija in celo Mehika.

Zaradi trenutne trgovinske vojne med Združenimi državami Amerike in Kitajsko vse več ameriških podjetij zapušča kitajski trg, saj bi jih v nasprotnem primeru lahko doletele sankcije. To velja tudi za proizvodne možnosti, zato ne presenečajo govorice, da o odhodu razmišlja tudi podjetje Apple. Pri računalniškem gigantu namreč resno razmišljajo o postopnem preusmerjanju proizvodnje iz Kitajske v jugovzhodno Azijo.

Največ škode bodo pri tem utrpela podjetja, kot so Foxconn, Pegatron in Wistron, saj kar precejšen del njihove proizvodnje temelji na naročilih podjetja Apple. Računalniški gigant načrtuje preselitev proizvodnje novih telefonov iPhone v države, kot so Indija, Indonezija, Vietnam, Malezija in celo Mehika. Pri tem velja še omeniti, da podjetje Wistron že proizvaja starejše modele pametnih mobilnih telefonov iPhone v svojih obratih v Indiji, zato bo po mnenju poznavalcev utrpel minimalno izgubo prometa in s tem dohodka.

Pri podjetju Apple načrtujejo, da jim bo kratkoročno iz Kitajske uspelo preseliti od 15 do 30 odstotkov proizvodnih zmogljivosti. Celoten proces bo trajal do največ treh let. Če bo uspešen, bo iz Kitajske postopoma preseljena celotna proizvodnja Applovih izdelkov.


Prijavi napako v članku