Telefoni
14.10.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Apple v novo milijonsko tožbo

Tehnološki gigant Apple, ki sicer večkrat izplačuje odškodnine drugim podjetjem, bo tokrat sam prejel milijonsko odškodnino od podjetja za reciklažo.
Apple v novo milijonsko tožbo
Apple v novo milijonsko tožbo

Apple – priljubljen tehnološki gigant, bo tokrat prejel milijonsko odškodnino.

Zgodba se začne pri recikliranju starih izdelkov. Ti naj bi šli najprej na uničenje, nato pa v reciklažo. Za slednje je bilo pooblaščeno kanadsko podjetje Geep, katerega sedaj Apple toži.

S podjetjem Geep je Apple že pred časom sklenil pogodbo. Šlo naj bi zelo preprosto: Apple jim preda stare naprave, Geep pa poskrbi za uničenje in reciklažo.

Težave so se začele, ko je Applov sistem zaznal, da so naprave, ki so sicer bile poslane na uničenje, še vedno v uporabi. Zaposleni so tako začeli preverjati serijske številke naprav, katere so bile poslane podjetju Geep, in res so kaj hitro ugotovili, da jih je podjetje namesto, da bi jih uničilo in recikliralo, preprosto obnovilo in prodalo naprej, zaslužek pa pospravilo v žep.

Po sedaj znanih podatkih naj bi s pomočjo serijskih številk ugotovili, da je tako končalo več kot 100.000 naprav.

Pri Applu so se odločili za tožbo – ne samo zaradi kršenja pogodbe o sodelovanju, temveč tudi zaradi materialne škode, ki so jo povzročili podjetju – s prodajo starih naprav so zniževali prodajo novih.

Apple je zato od podjetja Geep zahteval povračilo celotnega zaslužka, ki so ga pridobili od prodaje 100.000 naprav, ter dodatnih 23 milijonov dolarjev odškodnine.

Pri podjetju Geep se zagovarjajo, da za takšno početje sploh niso vedeli, odgovorni pa naj bi bili le trije zaposleni – vsi na direktroskih položajih. Ravno zaradi tega se je še vnel dodaten spor znotraj podjetja, saj vodstvo zahteva, da celotno škodo krijejo ti trije zaposleni.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku