Telefoni
30.07.2012 05:29

Deli z drugimi:

Share

Apple razkril prototipe mobilnika iPhone in tablice iPad

Applovi inženirji imajo resnično bujno domišljijo!
Applovi inženirji imajo resnično bujno domišljijo!

Podjetji Samsung in Apple sta že dalj časa na bojni nogi. O tem pričajo tudi njune številne tožbe v zvezi z različnimi patenti. Trenutno najodmevnejši sodni postopek v zvezi s patenti poteka na kalifornijskem sodišču. Tožba podjetja Apple se namreč nanaša na patente iz različnih področij, in sicer od brezžične komunikacije, videa, zvoka, virtualne tipkovnice pa vse do sinhronizacije.

Tožba, ki se bo pričela avgusta na kalifornijskem sodišču, je ljubiteljem Applovih izdelkov že prinesla nekaj neprecenljivega. Podjetje Apple je bilo namreč »prisiljeno«, da je sodišču kot dokaz predložilo bogato paleto fotografij in konceptnih slik, ki se nanašajo na prototipe tako pametnega mobilnega telefona iPhone kot tabličnega računalnika iPad. Tu dejansko gre za vse testne izdelke, preden se je podjetje iz Cupertina odločilo za končno obliko njihovih izdelkov. Iz predloženih dokumentov so razvidne slike in fotografije tabličnega računalnika iPad z nosilcem za pero, pametnega mobilnega telefona iPhone z zaobljenimi vogali in zaokroženi robovi (nekaj podobnega kot večpredstavnostni predvajalniki iPad prih generacij), dvobarvne kombinacije in še bi lahko naštevali.

Sodni proces med podjetjema Apple in Samsung se bo pričel avgusta. Podjetje iz Cupertina od toženega podjetja zahteva zaradi kršitve patentov povrnitev škode v višini preračunanih dveh milijard evrov. Če bo ameriško sodišče spoznalo, da je Samsung namenoma kršil Applove patente, ga lahko doleti celo kazen v višini preračunanih šest milijard evrov. Poleg tega mu bo sodni senat prepovedal še uvoz številnih pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov na trg Združenih držav Amerike. To bi bilo za Samsung seveda pogubno.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku