Tipkovnice in miške
26.03.2012 16:25

Deli z drugimi:

Share

Apple oglobljen zaradi nepoštene poslovne prakse

Je podjetju Apple dejansko mar le za denar?
Je podjetju Apple dejansko mar le za denar?

Apple je na italijanskih tleh doživel hladen tuš. Regionalno upravno sodišče iz Lacija je namreč potrdilo kazen, ki mu ga je zaradi nepoštene poslovne prakse pred kratkim dodelila italijanska državna inštitucija, ki skrbi za konkurenco na gospodarskih trgih. Apple bo tako primoran italijanskim oblastem zaradi nepoštene poslovne prakse odšteti kar 900 tisoč evrov.

Jabolko spora med podjetjem Apple in italijanskim uradom za varstvo konkurence je bila storitev oziroma paket »AppleCare Protection Plan«. Applova italijanska podružnica je namreč kupce zavajala na način, da jim je za svoje izdelke prodajala podaljšanje garancijskega roka na dve leti in to kljub temu, da so ti že imeli zagotovljeno dvoletno garancijo na podlagi lokalne zakonodaje. Poleg tega je kupcem zavestno prikrivala pravice do storitev in dodatne pomoči, ki so jih pridobili ob plačilu dodatne garancije. Italijanski kupci so tako za podaljšanje jamstva po nepotrebnem odšteli med preračunanimi 75 in 260 evri.

Regionalno upravno sodišče iz Lacija je Applu prizaneslo le v delu, kjer mu je italijanski urad za varstvo konkurence naložil, da mora v 90-dneh dopolniti storitev oziroma paket »AppleCare Protection Plan«. Ta bi ga moral dopolniti na način, da bi v njej omenil tako obstoj zakonsko obvezne dvoletne garancije kot čas trajanja dodatne pomoči v povezavi s pretekom obvezne garancije. Tega Applu ne bo potrebno storiti. To je sicer nekoliko skregano z zdravo kmečko pametjo, saj bo Apple na ta način lahko še naprej bolj ali manj prikrito zavajal kupce njegovih izdelkov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tipkovnice tipkovnice za računalnik

Prijavi napako v članku