Računalništvo, telefonija
22.04.2014 06:20

Deli z drugimi:

Share

Apple iOS sprva v avtomobilih Mercedes-Benz, Hyundai in Volvo

Applov avtomobilski sistem CarPlay se odlično prilega sodobnim avtomobilom!
Applov avtomobilski sistem CarPlay se odlično prilega sodobnim avtomobilom!

Podjetje Apple je razkrilo, da bo njegov avtomobilski sistem CarPlay, ki temelji na osnovi poenostavljene različice mobilnega operacijskega sistema iOS 7.1, sprva na voljo v izbranih avtomobilih podjetji Mercedes-Benz, Hyundai in Volvo, nekoliko kasneje pa jo bodo deležni še nekateri drugi proizvajalci jeklenih konjičkov. Avtomobilski sistem Apple CarPlay bodo vozniki hitro vzljubili, saj se lahko pobaha s hitrim delovanjem, enostavnostjo uporabe in bogatim naborom funkcij. Novost namreč omogoča dostop do navigacijskega sistema, glasbe, telefonskih klicev in kratkih sporočil SMS, in to brez potrebe, da bi uporabniki pri tem uporabljali Applov pametni mobilni telefon iPhone.

Applov avtomobilski sistem CarPlay je pričakovano opremljen še z digitalno asistentko Siri, ki govor uporabnika sprejme v »obdelavo« šele v trenutku, ko uporabnik sprosti gumb »domov«. Medtem ko bo novinec v avtomobilih Mercedes-Benz in Hyundai popolnoma ločen od glavnega avtomobilskega računalnika, ga bodo inženirji podjetja Volvo »spojili« z njihovim lastnim sistemom, kar pomeni, da bo mogoče preko njega krmiliti tudi sisteme, kot sta na primer avtomatska klima naprava in Bluetooth sistem.

Tu velja še omeniti, da bodo do konca leta z Applovim avtomobilskim sistemom svoje izdelke opremila še podjetji Ferrari in Honda, to možnost pa so si s podpisom posebne pogodbe o sodelovanju zagotovila tudi podjetja BMW, Toyota, Ford in Chevrolet. Kako se Applov avtomobilski sistem CarPlay obnese v praksi si oglejte na spodnjem videoposnetku, oziroma na spletni povezavi bit.ly/Apple—CarPlay.


Prijavi napako v članku