Telefoni
27.05.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Apple iOS 13: nove lastnosti, datum izida in ostale govorice

Apple iOS 13: nove lastnosti, datum izida in ostale govorice
Apple iOS 13: nove lastnosti, datum izida in ostale govorice

Letošnji WWDC 2019 bo med drugim poseben, ker na njem pričakujemo novo verzijo Applovega operacijskega sistema iOS 13 z novimi posodobitvami za iPhone in iPad naprave. Lansko leto so bile iOS posodobitve osredotočene predvsem na izboljšavo splošne učinkovitosti operacijskega sistema, nekaj podobnega pa pričakujemo tudi letos. Pa poglejmo, kaj vse je do zdaj znanega o novem iOS 13.

Nove lastnosti: “Dark mode”, iPad kot ekran, tipkovnica “swipe”, kompatibilnost z miško

Podobno kot je Google napovedal na svoji I/O konferenci, da bodo Android Q uporabniki dobili “dark mode” način uporabe, je tudi Apple pripravljen na svojo “dark mode” verzijo iOS sistema. Po pisanju portala Bloomberg lahko novo lastnost uporabniki vključijo v “Control Centru”.


Poleg nove barvne opcije Bloomberg napoveduje, da bi lahko Apple dodal novo “swipe” tipkovnico, s katero lahko recimo SMS sporočil pišemo s podrsavanjem prstov po tipkovnici, nekaj podobnega kot je recimo Googlova Gboard ali popularna SwiftKey. Vsi uporabniki iPadov boste še nekoliko bolj zadovoljni z novostjo, ki prinaša uporabo tablice kot sekundarnega ekrana za Mac računalnike – nekaj podobnega kot že ponujajo aplikacije Duet Display in podobne.


Kot zadnjo večjo novost izpostavljamo še podporo za uporabo miške za vse iPad Pro uporabnike. Trenutno kaže, da bo novost na voljo za določene modele, med katerimi lahko najdemo vsaj za zdaj skoraj zagotovo iPad Pro, za ostale pa ne moremo z gotovostjo potrditi.


Posodobitve aplikacij iMessage, Maps in Reminders

K obstoječim aplikacijam prihajajo posodobitve, ki bodo poskrbele za dodatno izboljšanje uporabniške izkušnje. Po pisanju portala Bloomberg bi naj Apple z novimi nadgradnjami opremil številne aplikacije.


Med drugim bomo lahko v aplikaciji iMessage po vzoru WhatsAppa ustvarili svoj profil s profilno fotografijo, izboljšala se bo aplikacija Maps, ki bo omogočala lažjo nastavitev najbolj frekventnih lokacij, obenem pa lahko pričakujemo še osvežitev aplikacije Reminders, s katero bo odslej lažje organizirati opravila.


V “Control Center” prihaja možnost mutiranja obvestil, in sicer z načinom “sleep mode”, ki bo odslej kompatibilen s funkcijo “Bedtime” in aplikacijo “Clocks”, kjer bomo lahko vključili možnost “Do Not Disturb”. Apple bo med drugim posodobil tudi “Screen Time” in s tem omogočil staršem, da omejijo, kdo lahko kontaktira njihove otroke.


Kako daleč so aplikacije, ki bi bile kompatibilne z iOS in MacOS sistemi?

Lansko leto je na WWDC-ju Applov prvi mož programske opreme, Craig Federighi, naznanil, da bo Apple v letu 2019 razvijalcem omogočil prenos iOS aplikacij na naprave Mac. Ne glede na to, da je bil Apple od takrat naprej okrog dotične tematike precej tiho, se lahko zgodi, da bomo izvedeli nove podrobnosti ravno na letošnjem dogodku. Mogoče ste o tej ideji oz. iniciativi slišali na ime “Marzipan”.

Spletni tehnološki portal 9to5Mac poroča, da naj bi uporaba iOS aplikacij na Mac napravah bila tako enostavna kot “označitev prostora s kljukico v nastavitvah Xcode”. Z uporabo orodij, imenovanih UIKit, bo Apple razvijalcem pomagal, da karseda hitro in učinkovito prenesejo iOS aplikacije na MacOS.

Večja hitrost

Bloomberg poroča, da naj bi podobno kot v primeru izida iOS 12 lansko leto, tudi letošnja posodobitev prinesla še večjo hitrost in večjo učinkovitost delovanja obstoječega programskega okolja. iOS naprave bodo prejele nove animacije, ki bodo namenjene večopravilnosti in zapiranju aplikacij.

Posodobitev orodij ARKit

Apple je na področju navidezne resničnosti prisoten že nekaj let, zdaj pa je jasno, da bo svoje ambicije na področju AR še povečal, predvsem pri iPhone napavah. iOS 12 nam je prinesel možnost večigralskega načina igranja AR iger, možno pa je, da bo iOS 13 še naprej razvijal to tehnologijo.

Po pisanju portala 9to5Mac bo iOS 13 razširil AR igričarske zmožnosti, med drugim bo vključil podporo za stereo AR naprave in kontrolerje s površinami na dotik. Poleg tega bi naj ARKit bil odslej zmožen detekcije človeških položajev.


Kdaj bo naznanjen?

Apple po navadi naznani svoje večje iOS posodobitve na WWDC dogodkih v juniju. Letošnji WWDC se začne 3. junija in traja do 7. junija.


Kdaj bo javno dostopen?

Apple je tradicionalno ponudil največje iOS posodobitve javnosti jeseni, po navadi okrog izida novega iPhona. Če gre sklepati glede na prejšnja leta, lahko novo programsko okolje pričakujemo nekje septembra, ravno pred izidom novega iPhona.


Kdaj lahko pričakujemo beta verzijo?

Apple po navadi poskrbi za beta verzijo operacijskega sistema kmalu po svoji predstavitvi na WWDC-ju. Zavedati se je treba, da gre za delovno verzijo sistema in da je uporaba priporočljiva morda samo za tiste, ki imajo dodatno iOS napravo, ali pa so navajeni na delo s hrošči v sistemu. Javne beta verzije so v preteklosti izšle le nekaj tednov po tem, ko so razvijalske beta verzije prišle na plano. Za Applove beta programe se lahko prijavite na beta.apple.com.


Katere Applove naprave bodo dobile iOS 13?

Apple je do zdaj dobro poskrbel za svoje iPhone in iPad naprave in jih je opremil s sistemom iOS 12, pri čemer je razširil svojo novo programsko opremo na naprave do iPhone 5S in iPad Mini 2.

Glede na to, da bo iOS 13 po vsej verjetnosti ponujal veliko novih lastnosti, ker je za razliko iOS 12 posodobitve fokus predvsem na učinkovitosti delovanja, se širijo govorice, da bo Apple končno opustil posodabljanja nekaterih starejših iPadov in iPhonov. Poročilo francoskega iPhone bloga iPhoneSoft.fr pravi, da bo Apple opustil naprave iPhone 5S, SE, 6, 6 Plus, prav tako pa iPad Mini 2 in originalni iPad Air.

Medtem, ko se strinjamo, da je logično, da Apple opusti posodabljanje naprav iz leta 2014, je model SE opremljen z istim procesorjem A9 kot modela iPhone 6S in 6S Plus, kar pomeni, da bi lahko oba ujela zadnji vlak za posodobitev.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku