Operacijski sistemi
03.10.2011 12:04

Deli z drugimi:

Share

Apple dokončno potolkel Psystar

Podjetje Psystar jo je v sporu z računalniškim gigantom Apple žal potegnilo najkrajšo.
Podjetje Psystar jo je v sporu z računalniškim gigantom Apple žal potegnilo najkrajšo.

Apple na svoje računalniške sisteme namešča operacijski sistem MacOS X. Ker je ta v določenih pogledih celo boljši od Microsoftovega operacijskega sistema Windows in ker so računalniki Macintosh žafransko dragi, ga mnogi poskušajo namestiti kar na običajne računalnike. To računalničarji počno kljub temu, da je to početje nelegalno, saj Apple dovoljuje namestitev in uporabo operacijskega sistema MacOS X le na svojih izdelkih.

To »tradicijo« je leta 2008 želelo prekiniti podjetje Psystar, saj je pričelo s trženjem običajnega osebnega računalnika, ki je imel prednameščen operacijski sistem MacOS X. To podjetju iz Cupertina pričakovano ni bilo všeč in je istega leta zoper mlado kalifornijsko podjetje vložilo tožbo. Sodni senat je leto kasneje pričakovano dosodil v prid Appla. Podjetje Psystar je s tem izgubilo vsakršno možnost prodaje izdelkov z MacOS X brez privolitve Appla. To v praksi tako ali tako ni mogoče, saj bi z njo kršil Applovo blagovno znamko.

Podjetje Psystar je v letošnjem letu poskušalo doseči vsaj to, da bi sodišče Applu odvzelo »ekskluzivno pravico«, da se lahko operacijski sistem MacOS namešča le na računalniške sisteme Macintosh. Čeprav so se vodilni mladega kalifornijskega podjetja oprli na doktrino prve prodaje (lastnik avtorske pravice ima nadzor le nad prvim prenosom oziroma prvi prodajo avtorskega dela), iz te moke ne bo kruha. Sodni senat je namreč sprejel odločitev, da licenčna pogodba za MacOS X ne omejuje konkurence, saj je na operacijskem sistemu MscOS mogoče poganjati konkurenčno programsko opremo. Mnogi poznavalci so prepričani, da je ameriško sodišče bržkone zabilo zadnji žebelj v krsto podjetja Psystar.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku