Računalništvo, telefonija
02.05.2017 14:10

Deli z drugimi:

Share

Apple bi lahko ogrozil obstoj podjetja Qualcomm!

Apple je podjetje Qualcomm nedvomno postavilo v nezavidljiv položaj!
Apple je podjetje Qualcomm nedvomno postavilo v nezavidljiv položaj!

Na spletu pogosto zasledimo zanimive novice o novih tehnologijah, zasnovah in zamislih, ki jih vodilna tehnološka podjetja poskušajo patentirati in si s tem zagotoviti prednost pred konkurenco. Med vsemi seveda vodi podjetje Apple, ki vloge za patente vlaga kot za stavo. Če pa mora podjetje Apple plačevati za uporabo patentiranih tehnologij, mu to seveda ni preveč po godu. Proti podjetju Qualcomm pa je nedavno vložilo celo tožbo, in sicer zaradi previsokih cen za uporabo njihove patentirane tehnologije.

Ker pa tožbe povezane s patenti na ameriških sodiščih običajno trajajo kar nekaj let, so se pri podjetju Apple odločili za nekoliko nenavadno potezo. Računalniški gigant je namreč sprejel odločitev, da do odločitve sodišča preprosto preneha s plačevanjem licenčnine, in to kljub temu, da je pogodba med podjetjema še vedno veljavna. To je po vsej verjetnosti vodilne podjetja Qualcomm postavilo na trdna tla, saj zanj podjetje Apple skupaj s podjetjem Samsung predstavlja polovico celotnega dohodka. Zaradi tega ne preseneča, zakaj so delnice podjetja Qualcomm takoj po objavi vesti padle za tri odstotke, padec pa se bo po vsej verjetnosti še nadaljeval.

Podjetju Qualcomm pa glavobol ne povzroča le podjetje Apple, ki je povsem prekinilo s plačevanjem licenčnin. Zaradi monopolnega obnašanja so ga namreč pod drobnogled vzeli tudi pri ameriški zvezni trgovski komisiji FTC, v primeru obtožbe pa mu seveda grozi več sto milijonska denarna kazen , v najslabšem primeru pa celo prepoved prodaje njegovih izdelkov na ameriških tleh, kar bi podjetje nedvomno potisnilo na kolena.


Prijavi napako v članku