Prenosni računalniki
06.11.2012 07:54
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Anonymous izmaknil PayPal gesla! Je med njimi tudi vaše?

Anonimnost na svetovnem spletu si moramo zagotoviti sami!
Anonimnost na svetovnem spletu si moramo zagotoviti sami!

Elitna hekerska skupina Anonymous nadaljuje z zmagoslavnim pohodom. Takoj zatem, ko je iz grškega finančnega ministrstva odtujila strogo zaupna finančna poročila, zaupna elektronska sporočila ter kopico uporabniških imen in dostopnih gesel, se je pred kratkim spravila še na sistem spletnih plačil PayPal. Hekerji trdijo, da jim je uspelo z enega od njihovih strežnikov odtujiti zaupne podatke kar 28 tisoč uporabnikov. Ti so med drugim vsebovali osebna imena, elektronske naslove in dostopna gesla.

Ker sistem spletnih plačil PayPal temelji na zaupanju uporabnikov, so vodilni podjetja napad takoj zanikali. Ti so v sporočilu za javnost zapisali, da ne obstaja noben dokaz, da je najboljšim hekerjem sveta uspelo vdreti v njihove strežnike. Da bi pomirili uporabnike, so vodilni podjetja PayPal že napovedali temeljit pregled njihovih strežnikov. Zagotovili so še, da bodo izsledke raziskave javno objavili.

Ker je previdnost mati modrosti, uporabnikom sistema spletnih plačil PayPal svetujemo takojšnjo zamenjavo dostopnih gesel. Novo geslo mora biti sestavljeno iz večjega števila običajnih besed in mora biti daljše od osmih znakov (na primer »to je varnost«). Če želimo varnost gesla še dodatno izboljšati, lahko uporabimo še posebne znake ter kombinacijo velikih in malih črk (na primer »To, Je, Varnost!«). V oblikovanje varnega gesla se vsekakor splača vložiti nekaj truda, saj je to edina prepreka, ki vaš denar loči od spletnih kriminalcev. Geslo seveda zamenjujte redno – vsaj enkrat na tri do štiri mesece.


Prijavi napako v članku