Računalništvo, telefonija
19.10.2006 09:04

Deli z drugimi:

Share

Amsterdam gradi sodobno optično omrežje


Takšne škatle bodo skrbele za hrbtenično omrežje mesta Amsterdam.

Cilj projekta izgradnje optičnega omrežja, ki bo povezovalo celoten Amsterdam, je ustvariti odprto in na prihodnost pripravljeno komunikacijsko infrastrukturo prek inovativnega javno-zasebnega partnerstva. Gradnja omrežja, ki je že pritegnilo mednarodno pozornost, se bo pričela v četrti Zeeburg, sledile pa bodo Oost/Watergraafsmeer in Osdorp.

Omrežje je zasnovano za zagotavljanje nove, napredne komunikacijske infrastrukture za prebivalce Amsterdama, ki jim bo – po konkurenčnih cenah – ponudila večjo možnost izbire novih paketov storitev, vključno s telefonijo, televizijo in dostopom do interneta. Poleg običajnih omrežnih storitev, kot so prenašanje podatkov s spleta ali pa možnost preproste izmenjave večpredstavnega materiala s sorodniki in prijatelji, je cilj novega omrežja tudi omogočanje novih aplikacij z dodano družbeno vrednostjo kot sta tele-oskrba in tele-izobraževanje.

Cilj projekta, ki ga bo Cisco izpeljal s partnerjem BBNed, je pred letom 2010 z novim optičnim omrežjem povezati 450 tisoč prebivalcev, inštitutov in podjetij.

Michiel Panders, komercialni direktor za ponudnike storitev pri podjetju Cisco: “Naše omrežje Intelligent Information Network bo predstavljalo osnovo optičnega omrežja, ki ga bomo zgradili v sodelovanju z našim partnerjem BBNed. Ethernet optika do doma (Ethernet Fibre to the Home – E-FTTH) je najnovejša širokopasovna tehnologija, ki ponuja številne možnosti, sodelovanje z različnimi strankami pa nam omogoča pripravo novih in inovativnih storitev za prebivalce in podjetja v Amsterdamu”.

Projekt optičnega omrežja je edinstven v tem, da je zasnovan v treh ločenih nivojih, ki jih neodvisno izvajajo tri stranke. Na področju infrastrukture je podjetje Glasvezelnet Amsterdam (GNA) zadolženo za polaganje omrežja in bo ostalo lastnik fizičnih vodov, optičnih vlaken in zgradb za oskrbo. Podjetje ARCADIS skrbi poleg priprave in tehničnega svetovanja ter usklajevanja namestitve omrežja tudi za pripravo pogodb za storitve in za upravljanje ter vzdrževanje omrežja. Naveza podjetij BAM/VandenBerg-Draka (BD) gradi omrežje in bo odgovorna za njegovo vzdrževanje. Za izvedbo drugega nivoja – zagona in izkoristka omrežja – bo BBNed od GNA najel optične vode. Tretji nivo je storitveni: vsi ponudniki storitev bodo lahko zakupili transportne zmogljivosti na odprtem omrežju in tako nudili nove storitve.

CityNet temelji na jedrnem omrežju MPLS z edinstveno zasnovo Ethernet optike do doma (E-FTTH), ki uporablja arhitekturo navideznega lokalnega omrežja (VLAN) za vsako storitev. Vsak VLAN se zaključi v lastnih fizičnih vratih, ki se nahajajo v prostoru, kjer ima stranka opremo, kar zagotavlja logično ločitev storitev, na primer interneta, videa in telefonije. Končnim uporabnikom tako omogoča vzdrževanje večjega števila naročnin na širok nabor storitev, pri čemer vsako naročnino vodi specializiran ponudnik storitev. Rešitev E-FTTH podjetja Cisco vključuje usmerjevalnike Cisco 7600 Series in stikala Cisco Catalyst 4500 Series.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

NAVIGARIS d.o.o.

Mestni trg 18, 3210 Slovenske Konjice, Tel: 05 994 36 08
Podjetje Navigaris d.o.o. je uspešno poslovno pot začelo leta 2008. Vizija ustanovitelja je bila ustvariti ciljno usmerjeno podjetje, ki bi združilo dolgoletne izkušnje in specifična ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več