Prenosni računalniki
02.09.2021 07:57
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali želite posodobiti računalnik na Windows 11?

Vsako novo različico operacijskega sistema Windows spremlja najbolj pereče vprašanje: Ali je moj računalnik dovolj zmogljiv?
Test kompatibilnosti sistema Windows 11 smo opravili na vrhunskem prenosniku Lenovo ThinkPad T460s, ki po obliki, zmogljivosti, sploh pa ceni, prekaša vrsto novih prenosnikov.
Test kompatibilnosti sistema Windows 11 smo opravili na vrhunskem prenosniku Lenovo ThinkPad T460s, ki po obliki, zmogljivosti, sploh pa ceni, prekaša vrsto novih prenosnikov.

To velja tudi za prihajajoči Windows 11, ki bo po dolgem času dodobra prevetril najbolj znani operacijski sistem. Začetni meni in opravilna vrstica sta dobila popolno preobrazbo, nadgrajena je tudi igralna izkušnja in dodana podpora za Android aplikacije, čeprav je ta trenutno omejena na spletno trgovino Amazon. Članom programa Windows Insider je trenutno na voljo zgodnja različica, s katero lahko kot prvi preizkusijo nove funkcije Windowsa 11.

Za ostale uporabnike bo Windows 11 na voljo brezplačno proti koncu leta 2021, pod pogojem seveda, da vaš računalnik ustreza zahtevanim specifikacijam. Dobra novica je, da če ste ravnokar kupili nov računalnik ali prenosnik ali pa ste zvesti svojemu rabljenemu prenosniku, ki šteje komaj 5 let, je ta verjetno že združljiv z operacijskim sistemom Windows 11. Toda kljub temu, da je večina računalnikov združljiva z novo igračko Microsofta, so njene zahteve dokaj neobičajne za operacijski sistem.

Microsoft je za preverjanje združljivosti računalnika pripravil aplikacijo PC Health Check, s katero lahko uporabniki preverijo, ali je njihov računalnik združljiv ali pa je čas za nadgradnjo. Pri razvoju aplikacije se je malce zataknilo, zato jo je Microsoft umaknil s spletne strani, vse dokler ne popravijo vseh hroščev.

Lahko pa si pri preverjanju združljivosti z novim operacijskim sistemom pomagamo na druge načine.

Kako preveriti združljivost vašega računalnika?

WhyNotWin11 je nova odprtokodna aplikacija, ki se predstavlja kot alternativa uradni Microsoftovi aplikaciji PC Health Check. Aplikacijo lahko dobite na Githubu, kjer jo ponuja razvijalec, ki ni povezan z Microsoftom.

Obstaja še vrsto drugih aplikacij za preverjanje združljivosti, med njim tudi ReadySunValley, ki vam podrobno analizira sistem in predlaga izboljšave v primeru nezdružljivosti. Če se ne želite zanašati na orodja tretjih proizvajalcev, katerim morate za delovanje odobriti dostop do vašega sistema, lahko test združljivosti naredite kar sami.

Kakšne so zahteve za Windows 11?

Kot pri vsaki novi programski opremi so največji pomisleki glede združljivosti, ali ima računalnik dovolj računske moči za delovanje sistema. Celoten seznam zahtevanih specifikacij lahko najdete na spletni strani Microsoft. Za delovanje pa zadostujejo naslednje minimalne sistemske zahteve:

  • Vsaj 4 GB sistemskega pomnilnika (RAM)
  • Najmanj 64 GB razpoložljivega prostora za shranjevanje
  • Enega izmed uradno združljivih in odobrenih procesorjev
  • Grafični procesor združljiv z DirectX 12 in Windows Display Driver (WDDM) 2.0 ali novejšim

Z dvema vgrajenima aplikacijama lahko ročno preverite, ali vaš trenutni računalnik ustreza tem minimalnim zahtevam. Najprej odprite orodje za diagnostiko DirectX tako, da v iskalno polje opravilne vrstice vnesete ukaz »dxdiag« in pritisnete Enter. Ko je orodje odprto, boste pod zavihkom Sistem videli ime procesorja, količino RAM-a in različico DirectX. Če želite preveriti, katero različico WDDM-ja imate, kliknite zavihek Zaslon in poiščite razdelek gonilniki.

Ali potrebujem TPM za zagon sistema Windows 11?

Preverili ste, ali osnovne specifikacije vašega računalnika ustrezajo zahtevam Microsofta, sedaj se morate prepričati, ali ima vaš računalnik dodatno varnostno funkcijo, ki je nova zahteva za delovanje operacijskega sistema Windows, modul zaupanja (TPM). Ta ob zagonu računalnika posreduje unikatno kodo, imenovano kriptografski ključ. Če je vse normalno, se šifriranje pogona odklene in računalnik se zažene.

TPM je lahko prisoten v dveh oblikah: fizični čip, ki je ločen od glavnega procesorja in kot del vdelane programske opreme. Če je vaš računalnik ali prenosnik star manj kot pet let, potem je zelo verjetno, da imate modul zaupanja. Preverite lahko tudi v Nastavitve>Posodobitev in Varnost> Varnost sistema Windows, kjer boste pod zavihkom »Varnost naprave« našli podrobnosti o varnostnem procesorju.

Test naprave, kjer Windows 11 deluje brezhibno

Test kompatibilnosti sistema Windows 11 smo opravili na vrhunskem prenosniku Lenovo ThinkPad T460s, ki po obliki, zmogljivosti, sploh pa ceni, prekaša vrsto novih prenosnikov. Se vam zdi smiselno, da bi Microsoft onemogočil namestitev sistema na tak prenosnik? Preverimo!

Na ThinkPad T460s smo namestili Windows 11 Beta različico iz Microsoftovega Insider programa z vsemi posodobitvami. Navkljub dejstvu, da procesor ni na listi podprtih procesorjev Windows 11, smo sistem namestili in uporabljali brez težav.

Več o operacijskem sistemu Windows 11 in združljivosti računalnikov na pocenipc.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več