Računalništvo, telefonija
21.06.2019 12:52

Deli z drugimi:

Share

Adobe s posebnim programom za prepoznavo digitalno obdelanih slik

Novo orodje podjetja Adobe naj bi bilo pri »delu« zelo uspešno, saj naj bi bila njegova natančnost kar 99 odstotna.
Novo orodje podjetja Adobe naj bi bilo pri »delu« zelo uspešno, saj naj bi bila njegova natančnost kar 99 odstotna.

Programska oprema Adobe Photoshop je ena izmed najbolj znanih orodij za manipulacijo digitalnih fotografiji. Ker pa se prirejene digitalne fotografije in slike lahko uporabljajo tudi za zavajanje ljudi v navezi z lažnimi novicami, so programerji podjetja Adobe pripravili nadvse zanimivo programsko orodje. To lahko namreč prepozna lažne fotografije, pri čemer celoten sistem temelji na umetni inteligenci.

Novo orodje za prepoznavo lažnih fotografij oziroma slik temelji na zaznavi popravkov, narejenih z orodjem Liquify v Photoshopu. Ta se namreč pogosto uporablja za spreminjanje obraznih potez ali izrazov. Programerji podjetja Adobe so umetno inteligenco naučili prepoznati lažne oziroma računalniško dodelane slike, tako da so v sistem vnesli 1,1 milijona slik, pri čemer jih je bilo 942 tisoč spremenjenih oziroma dodelanih s programskim orodjem Liquify, 157 tisoč pa je bilo pristnih. S tem se je umetna inteligenca dejansko naučila prepoznati vzorce računalniško obdelanih oziroma lažnih fotografij, za prepoznavo tovrstnih fotografij pa programsko orodje potrebuje le nekaj sekund, medtem ko bi človek za enako delo potreboval nekaj ur.

Novo orodje podjetja Adobe naj bi bilo pri »delu« zelo uspešno, saj naj bi bila njegova natančnost kar 99 odstotna. Orodje lahko predlaga celo popravke, ki sliko povrnejo v prvotno stanje, uspešnost oziroma natančnost v tem primeru pa znaša 98,9 odstotkov. Orodje za prepoznavo zaenkrat še ni tako zmogljivo, da bi lahko katerokoli sliko povrnilo v prvotno stanje, a to bi se lahko spremenilo že kmalu.


Prijavi napako v članku