Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
27.09.2024 12:00
Posodobljeno 4 ure nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test iRobot Roomba Combo 10 Max – zelo priročen, a ne vedno zanesljiv

Ko bo moj zanesljivi robotski sesalnik opravil svojo zadnjo »špuro«, bom moral poiskati novega. Ne morem si več predstavljati doma brez robotskega sesalnika.
Kmalu bom iskal zamenjavo za robotski sesalnik. Bo iRobot Roomba Combo 10 Max na ožjem seznamu? Kaj je bilo dobrega? Kaj me je zmotilo?
Kmalu bom iskal zamenjavo za robotski sesalnik. Bo iRobot Roomba Combo 10 Max na ožjem seznamu? Kaj je bilo dobrega? Kaj me je zmotilo?

Pogosto moram dvakrat na dan iz povodca spustiti robota, ker se z dvema mačkonoma zelo hitro naberejo dlake, mačji pesek, uničene kartonaste škatle, kupi prahu, ki jih ljubljenčki prinesejo iz vseh skritih kotičkov. In to je samo na dobrih 50 kvadratih, ne predstavljam si, da bi moral dnevno vzdrževati 100 ali več kvadratov brez pomoči robota.

Tokrat sem za dober teden lahko preizkusil najnovejšega iRobot Roomba Combo 10 Max z dodatno postajo za samodejno čiščenje/sušenje krpe, praznjenje umazanije in ponovno napolnitev čiste vode. Sliši se zelo avtonomno, kot da ti ni potrebno storiti ničesar, in do določene mere je tako tudi bilo. Ampak, bilo je tudi nekaj težav in našel sem nekaj pomislekov, začenši z zelo visoko ceno (1500 €).

PrednostiSlabosti
Gumijaste krtače so odličneVisoka cena
Kombinacija sesanja in pomivanja deluje dobroNeupoštevanje ukazov
Priročna polnilna postajaNaključne predčasne vrnitve na postajo
Primeren za večje prostore s preprogamiHrupna postaja

iRobot Roomba Combo 10 Max cena?

  • iRobot Roomba Combo 10 Max z AutoWash postajo: 1499,90 €

iRobot Roomba Combo 10 Max – če je vse optimalno, deluje super

Začetna postavitev je enaka kot pri vseh. Priklopiš polnilno postajo, parkiraš robota, še prej pa vstaviš krtačo, ki bo očistila krpo po čiščenju. Napolniš še rezervoar vode v robotu in postaji, preneseš iRobot Home aplikacijo in slediš navodilom. Kot doslej, priporočam, da se robot najprej sprehodi po domu in ustvari zemljevid. Lahko bi takoj začel s čiščenjem, vendar bi se zaletaval v vsako steno in pohištvo. Prva mapa je zelo natančna z izjemo postavitve mej po prostorih, ki pa jih lahko ročno urediš v nekaj sekundah in tudi takoj postaviš prepovedana območja.

V aplikaciji lahko takoj izbiraš med privzetimi nalogami, na primer sesanje vseh prostorov, sesanje in pomivanje prostorov. Priporočam, da si ustvarite svoje priljubljene naloge, za kar pa najprej potrebuješ zemljevid. Iz priročnosti robotu vedno nastavim enako zaporedje čiščenja prostorov, istočasno dobiš še okviren čas čiščenja posameznih prostorov. Najprej kopalnica, potem spalnica, kuhinja, dnevni prostor in na koncu še pisarna, kjer je tudi njegovo domovanje. Tako imam dovolj časa, da mačje potrebščine prestavim v kopalnico.

V mojem primeru sem si nastavil nalogi za sesanje in eno za kombinirano čiščenje, v obeh primerih s točnim zaporedjem. Testiral sem že nekaj Roomba robotov, doslej še nisem imel težav z ubogljivostjo. iRobot Roomba Combo 10 Max je (pre)večkrat ignoriral zaporedje, ki si ga želim. In tudi njegova nepokorščina ni imela vzorca. Enkrat je začel s čiščenjem v pisarni, drugič v kuhinji, tretjič je pa normalno upošteval moja navodila. Prva misel je vedno, da ponastavim robota in še enkrat postavim zemljevid. S ponastavitvijo sem pri svojem robotu tako uspel odpraviti težave s turbo čiščenjem.

Na žalost se pri iRobotu težava ni odpravila. Na spletu še ni veliko testov tega robota, le nekaj mnenj kupcev, ki pa doslej niso tarnali o podobnih težavah. Pustim možnost, da ima samo moj model programske motnje.

Čisti dobro. Sesalna moč je v redu za večino umazanije, ki se nabira v domu. Brez težav je pobral mačji pesek, finega in večje kamenčke, kosmiče, dlake, lase in vse ostalo, kar se nahaja na naših površinah. Gumijaste krtače so se doslej vedno izkazale. Lasje se zatikajo samo na stranicah in jih je izjemno enostavno odstraniti. Pri ščetinastih krtačah se vedno okoli krtače naredi ovoj dlak in las, ki jih moraš odstraniti s škarjami. Tudi kakšen večji kos (na primer karton) se rad zatakne med ščetine. Čisto iz vidika vzdrževanja so gumijaste krtače veliko boljše.

Po prvem ali drugem čiščenju je robot začel sam predlagati območja, kjer se nabira največ umazanije, in predlagal vklop funkcije SmartScrub za bolj temeljito čiščenje. Sam lahko nastaviš, da v izbranih prostorih naredi dva prehoda, kar je prišlo v poštev okoli mačjega stranišča.

Odreši te marsikaterih nalog

Pomivanje je zadovoljivo za vzdrževanje, ne moreš se pa zanašati, da bo krpa odstranila zasušene madeže. Svežo umazanijo, na primer kapljice omake, kečap, kava in podobno, odstrani brez težav. Krpa ni vedno na delu, ampak jo dvižni mehanizem spusti na površino, ko robot preklopi na pomivanje. Ko zazna preprogo, se tudi samodejno dvigne. Višek priročnosti se začne, ko se robotski sesalnik vrne na postajo, kjer se krpa samodejno očisti in tudi posuši. Istočasno se tudi izprazni košek z umazanijo. Hrup je v tem času kar moteč, seveda če se v tem času nahajaš v prostoru. Zvok praznjenja koška je enak lovskemu letalu, ki prodre zvočni zid, in ker želi biti temeljit, se prazne dvakrat zapored. V večjih gospodinjstvih to ni velika težava, ker boste postajo po vsej verjetnosti postavili v prostor, kjer se najmanj zadržujete.

Postopek sušenja je kar dolg in tudi po koncu krpa ni čisto suha, ostane malce vlažna. Umazanija, ki jo je med pohodom očistil, ni bila vidna na krpi, tudi madeži kave so se na primer odstranili. Če te zanima, koliko umazanije je počistil, si lahko ogledaš drugi rezervoar v postaji, ki je namenjen samo za umazano vodo.

S polnim rezervoarjem sem lahko odmislil vzdrževanje robota za celi teden, ob tem da je pomival enkrat na dan. Avtomatska postaja te res odreši marsikaterih vzdrževalnih nalog. V aplikaciji si lahko celo nastaviš, da krpo očisti po na primer pomivanju kopalnice in se potem vrne na delo s čisto krpo.

Premika se s pomočjo senzorjev in kamere, kar sem že vajen pri iRobot robotih. Težava tega sistema je, da je optimalna svetloba zelo pomembna za natančno premikanje. Robota spustim zjutraj in zvečer. Jeseni to pomeni, da je ob teh urah zunaj vedno kot da smo v Mordorju, rumena svetloba sobnih luči pa mu očitno ne ugaja vedno. To je spet vplivalo na njegovo ubogljivost. Vsaj trikrat v dobrem tednu testiranja se mi je zgodilo, da se je med čiščenjem nenadno vrnil na postajo. Dobil sem samo obvestilo, da ni uspel očistiti vseh prostorov. Ali ni bilo dovolj svetlobe (vedno imam prižgane luči) ali pa se mu je kaj sfižilo v možganih.

Ti dve programski nepokorščini sta bili edini, ki sta mi skazili izkušnjo z robotom. Ko je vse delalo optimalno, sem bil lahko pomirjen, da je stanovanje očiščeno in da mi ni potrebno na vsakih nekaj dni izprazniti koška in odmotati krtače. Moraš pa tedensko očistiti krtačo in prostor, kjer se čisti in suši krpa na postaji. Ni veliko umazanije, največ pri robovih.

Prednost robota iRobot Roomba Combo 10 Max oziroma vseh iRobot sesalnikov je še dostopnost rezervnih delov. Ko boste želeli menjati filter, stransko krtačo (en dodaten komplet je že v embalaži) in ostale potrošne materiale, jih boste takoj našli na njihovi spletni strani. Servis je prav tako lokalen in vam ni potrebno naprave pošiljati v tujino.

iRobot Roomba Combo 10 Max – počakajte na popuste

Trenutna visoka cena je kar konkreten zalogaj za vsakega kupca. Težko je ovrednotiti, ali so vse samodejne funkcije vredne te etikete, ker ti po drugi strani ročno praznjenje koška in čiščenje krpe ne vzame preveč časa. Če bi res potreboval takšnega robota, bi brez dvoma čakal na pocenitev.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki robotski sesalniki


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več