Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
13.09.2024 15:30

Deli z drugimi:

Share

Kako do skladnosti, varnosti in prihrankov pri programski opremi?

Pomanjkljiv nadzor nad programsko opremo, višanje stroškov in neskladna uporaba zaradi nenehno spreminjajočih se pogojev, so 3 največje težave pri upravljanju programske opreme.

Kaj je SAM?

V današnjem digitalnem svetu je učinkovito upravljanje programske opreme ključnega pomena za uspešno poslovanje. Software Asset Management (SAM) omogoča podjetjem, da optimizirajo uporabo programske opreme, zmanjšajo stroške in se izognejo pravnim tveganjem.

Upravljanje s programsko opremo, bolj znano kot Software Asset Management (SAM), je sklop postopkov in strategij za upravljanje, nadzor in zaščito programske opreme v podjetju skozi celoten življenjski cikel. Cilj je optimizacija uporabe programske opreme in zmanjšanje tveganj, povezanih z licenciranjem in skladnostjo. Z drugimi besedami, SAM je poslovna praksa, ki vključuje upravljanje in optimizacijo nakupa, uvajanja, vzdrževanja, uporabe in upokojevanja programske opreme znotraj organizacije.

Zakaj je SAM pomemben?

V današnjem hitro spreminjajočem se tehnološkem okolju je težko ostajati na tekočem z vsemi različnimi modeli licenciranja ter določili in splošnimi pogoji uporabe programske opreme različnih proizvajalcev. S storitvijo upravljanja programske opreme se poveča donosnost z optimizacijo njene uporabe ter zmanjša tveganja neskladnosti z zagotavljanjem, da se vsa programska oprema uporablja v skladu z licenčnimi določili ter splošnimi pogoji uporabe.

Cilji SAM

Cilji SAM, ki so v osnovi zasnovani kot del poslovne strategije informacijske tehnologije organizacije, so na prvem mestu optimizacija stroškov informacijske tehnologije (IT) in omejitev poslovnih ter pravnih tveganj, povezanih z lastništvom in uporabo programske opreme. Hkrati pa povečati odzivnost IT in produktivnost končnih uporabnikov.

Kdo potrebuje SAM?

SAM je primeren za vsa podjetja, ki želijo z ustrezno prerazporeditvijo licenc in obvladovanjem pravnih tveganj, povezanih z lastništvom in potekom programske opreme, na enostaven in pregleden način obvladovati in celovito upravljati s programsko opremo.

SAM sledi izteku življenjske dobe licenc in tako podjetju omogočajo delovanje, v skladu s predpisi o skladnosti programske opreme. To je lahko izrednega pomena za izogib plačila pravnih stroškov, povezanih s kršitvami licenčnih pogodb, pa tudi kot del strategije upravljanja ugleda podjetja. Obe sta pomembni obliki obvladovanja tveganj in kot takšni ključni za gradnjo dolgoročne poslovne strategije podjetij.

Kako se lotiti SAM?

Za podjetja, ki se soočajo z izzivi pri zagotavljanju skladnosti z licenčnimi pogodbami za programsko opremo in želijo optimizirati stroške, Crayon ponuja celovit projekt, ki vključuje oceno skladnosti licenc za ponudnike, kot so Microsoft, Oracle, IBM, SAP in Adobe. Projekt prav tako vključuje priporočila za optimizacijo licenčnih pogodb. Crayonova ekipa vodilnih strokovnjakov vam bo pomagala pri optimizaciji vaših naložb v programsko opremo:

  • Podroben pregled in analiza vašega trenutnega inventarja in uporabe programske opreme.
  • Analiza vrzeli med vašimi pravicami in dejansko uporabo ter identifikacijo morebitnih scenarijev pod- ali prekomernega licenciranja.
  • Analizo stroškov in koristi trenutnih licenčnih pogodb, z možnostmi za prihranke.
  • Strategijo za doseganje in vzdrževanje skladnosti z licencami, vključno z najboljšimi praksami in postopki za upravljanje programskih sredstev.

Kaj so rezultati in kaj pridobite?

Cilji in rezultati projekta so usmerjeni v doseganje skladnosti z licencami, izogibanje pravnim in finančnim tveganjem ter optimizacijo stroškov za programsko opremo.

  • Optimizacija stroškov in optimizacija licenc (v povprečju prihranimo 23-30%): Naša analiza vam pomaga zmanjšati stroške z odpravo nepotrebnih ali zastarelih programskih rešitev ter optimizacijo licenc programske opreme.
  • Vpogled v uporabo in inventar programske opreme: Pridobite podrobne informacije o vaši trenutni uporabi in inventarju programske opreme, kar omogoča boljše razumevanje in upravljanje vaših IT sredstev.
  • Identifikacija vrzeli in tveganj za skladnost: Z našim projektom boste lahko identificirali morebitne vrzeli v skladnosti z licencami in ocenili tveganja, kar vam bo omogočilo proaktivno ukrepanje.
  • Varno upravljanje: Zmanjšajo se tveganja povezana z nepooblaščenim dostopom do programske opreme.
  • Izboljšanje pogojev sodelovanja z dobavitelji: Pogajanja, ki temeljijo na natančnih podatkih o uporabi, vam omogočajo izboljšanje pogojev sodelovanja z dobavitelji programske opreme.
  • Povečana produktivnost: Crayonovi strokovnjaki poskrbijo za optimalno uporabo programske opreme, kar povečuje učinkovitost vaših zaposlenih.

Crayon kot vodilni ponudnik SAM

Crayon je med vodilnimi ponudniki SAM po Gartnerju. Smo ena od štirih družb v Gartnerjevem kvadrantu vodilnih ponudnikov. To priznanje dokazuje poglobljeno znanje in strokovno znanje naše ekipe pri zagotavljanju storitev upravljanja programske opreme. Poleg tega Crayon strankam v povprečju prihrani od 23% do 30% stroškov, kar je pomemben dejavnik pri optimizaciji poslovanja.

Študije primerov

  • Velux: Velux je prihranil od 25% do 80% pri različnih ponudnikih programske opreme.
  • LGI: S pomočjo SAM je LGI prihranil €100,000, kar je omogočilo boljše upravljanje licenc.
  • Vestas: Vestas je s pomočjo SAM prihranil €3,000,000, kar je povečalo donosnost programske opreme.

Zaključek

Učinkovito upravljanje programske opreme je ključnega pomena za vsako podjetje, ki želi optimizirati stroške, zagotoviti skladnost in varnost ter izboljšati produktivnost. S pravilno implementacijo SAM lahko podjetja dosežejo pomembne prihranke, zmanjšajo tveganja in izboljšajo svoje poslovne procese. Crayon kot vodilni ponudnik SAM storitev ponuja celovite rešitve, ki podjetjem pomagajo doseči te cilje in zagotoviti dolgoročno uspešnost.

Tehnologija je čudovita, a iskreno … odličen IT se začne z pogovorom. Pogovorimo se >>

Lahko pa se srečamo na NTK na »business« dnevu 24.8.2024.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več