Spletni brskalniki
17.08.2024 08:00

Deli z drugimi:

Share

Googlovi “AI Overviews” odslej v šestih novih državah

"AI Overviews" prihajajo v Brazilijo, Indijo, Indonezijo, na Japonsko, v Mehiko in Veliko Britanijo.

Googlovo matično podjetje Alphabet je v četrtek, 15. avgusta, objavilo, da težko pričakovane UI povzetke iskanj ponuja dodatnim šestim državam po svetu. Le dva meseca po izidu nove spletne funkcionalnosti in začetnih težavah se je zdaj Google odločil za hitrejšo širitev funkcionalnosti.

Spletni gigant je “AI Overviews” – ki se pojavijo takoj na vrhu iskanja pred tradicionalnimi povezavami do spletnih strani – uporabnikom v ZDA ponudil že maja, pred tem pa je potreboval približno leto dni za testiranje na omejenem številu uporabnikov.

Nova lastnost je ob izidu naletela na val kritik, po tem ko so uporabniki delili neposrečene rezultate ob iskanju recepta za pico, ali ko je nekdanji ameriški predsednik Barack Obam bil označen za muslimana.

Google je dokaj hitro reagiral in že takoj v maju naznanil posodobitev. S to je prišla bolj jasna omejitev, katere poizvedbe bodo vključevale UI generirane odgovore, poleg tega pa je Google iz seznama virov informacij odstranil strani, kot je recimo Reddit.

V intervjuju za Reuters je Hema Budaraja, višja produktna direktorica pri Googlu povedala: “Imam dovolj dokazov, da lahko trdim, da se kvaliteta samo izboljšuje”. Pri tem je izpostavila podatke, ki jih Google zbira interno in ki kažejo, da so uporabniki z dostopom do nove lastnosti poročali o višji stopnji zadovoljstva in so tudi več časa porabili za iskanje z bolj specifičnimi iskanji napram uporabnikom, ki niso imeli dostopa.

“AI Overviews” prihajajo v Brazilijo, Indijo, Indonezijo, na Japonsko, v Mehiko in Veliko Britanijo. Novost sta tudi dva lokalna jezika, in sicer portugalščina in hindijščina. Google je spremenil tudi prikaz spletnih strani, ki bodo odslej kot del UI generiranih rezultatov postavljene na desni strani, bo pa na voljo tudi več povezav.

Google je v blogu zapisal še, da interno preverjajo možnost nadaljnjih posodobitev, ki bi povezave prinesla direktno v tekst UI povzetka. To je definitivno v skladu s tem, kar je Google pred časom obljubil, da se bo trudil, da bodo “AI Overviews” spletni promet usmerjale do relevantnih spletnih strani.

Posodobitve prihajajo v času zaskrbljenosti, ki jo medijska industrija, glede možnosti, da bi funkcija iskanja ustvarjena z umetno inteligenc, medijskim podjetjem ukradla promet, izraža že več kot eno leto. Budaraju je dejala, da bo imela nova posodobitev “trosmerno korist” za Google, potrošnike in založnike.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več