Računalništvo, telefonija
Telefonija
Programska oprema
13.08.2024 09:00

Deli z drugimi:

Share

Apple spreminja pravila za razvijalce

Apple spreminja svoja pravila za trgovino App Store v EU, potem ko so ga regulatorji junija obtožili kršitve zakona o digitalnih trgih (DMA). Na prvi pogled se zdi, da posodobljena pravila razvijalcem omogočajo več svobode pri povezovanju z zunanjimi nakupi, vendar bodo morali razvijalci zaradi nove omejevalne strukture provizij plačati podjetju Apple provizijo za prodajo na kateri koli platformi, ne le na iOS, dokler bodo vključevali zunanje povezave.

Od letošnje jeseni bodo lahko vsi razvijalci v EU vključevali povezave, ki vodijo do nakupov zunaj njihovih aplikacij. Posodobljena pravila bodo razvijalcem omogočala, da uporabnike obvestijo o ponudbah na spletu, v drugi trgovini z aplikacijami ali kako drugače »na lokaciji po njihovi izbiri«. Razvijalcem omogočajo, da vključijo poljubno število povezav, uporabnikom pa dajejo možnost, da onemogočijo pojavna okna za spodbujanje prodaje v Applovi trgovini.

Vendar je uporaba te funkcije povezana s tako visokimi stroški, da si je težko predstavljati, da bi jo uporabil kateri koli razvijalec. Ko razvijalec doda zunanje povezave, Apple zaračuna novo pristojbino za prodajo digitalnega blaga in storitev, ki se zgodi v enem letu od datuma, ko uporabnik namesti aplikacijo – na kateri koli platformi, tudi če uporabnik dejansko nikoli ne klikne zunanje povezave.

To bi lahko vključevalo nakupe, opravljene v alternativni trgovini z aplikacijami ali na spletnem mestu razvijalca s katere koli vrste naprave, na primer z računalnika z operacijskim sistemom Windows. Če uporabnik ponovno namesti ali posodobi aplikacijo, se ura ponovno zažene. Pristojbina za aplikacije, ki so na voljo samo prek trgovine App Store, znaša 20 odstotkov. Aplikacije, ki dodajajo podporo za trgovine drugih ponudnikov, plačajo 10 odstotkov, vendar se bodo soočile z drugimi povezanimi pristojbinami.

Poleg tega Apple uvaja 5-odstotno »pristojbino za začetno pridobitev« za digitalno blago in storitve, kupljene na kateri koli platformi v enem letu od trenutka, ko uporabnik prvič namesti aplikacijo. Skupaj to pomeni, da lahko Apple pobere do 25-odstotno provizijo za nakupe, opravljene v enem letu po namestitvi, vključno z naročninami zunaj platforme in samodejnimi obnovami naročnin. Razvijalci v Applovem programu za mala podjetja in tisti, ki zaračunavajo samodejne nove naročnine za več kot eno leto, bodo imeli nižje provizije. Pristojbine prav tako ne veljajo za naročnine ali samodejne prenove, kupljene pred prenosom aplikacije.

»Zaradi Applovih pogojev je za razvijalce popolnoma neekonomično, da svoje aplikacije distribuirajo tako v trgovini Apple App Store kot v konkurenčnih trgovinah z aplikacijami za iOS,« je Tim Sweeney, izvršni direktor družbe Epic Games, zapisal v objavi na portalu X, v kateri je razpravljal o novih pravilih.

Apple je dejal, da pristojbine odražajo obsežno vrednost, ki jo zagotavlja njegova trgovina z aplikacijami. Pristojbina za začetno pridobitev »odraža vrednost, ki jo trgovina App Store zagotavlja pri povezovanju razvijalcev s strankami v EU«, medtem ko pristojbina za storitve trgovine »odraža stalne storitve in zmogljivosti, ki jih Apple zagotavlja razvijalcem«.

Zunaj EU Apple zaračuna do 30-odstotno provizijo za nakupe v aplikacijah.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem Apple


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več