Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
12.07.2024 10:30

Deli z drugimi:

Share

Huawei v Italiji gostil European Seeds for the Future 2024 za spodbujanje bodočih digitalnih voditeljev

Ekipa slovenskih in srbskih študentov je na tekmovanju Tech4Good zasedla izvrstno 3. mesto

Po tednu aktivnosti, ki so med 1. in 5. julijem potekale v Rimu, Huawei z veseljem sporoča končne rezultate in nagrajence evropske izvedbe programa “Seeds for the Future 2024”. Dogodek v Italiji je bil prvo srečanje v živo po več letih, ko so dogodki v sklopu projekta “Seeds for the Future” potekali samo na spletu. Dogodek je v Rimu združil 145 najboljših študentov iz 23 evropskih držav, pridružilo pa se jim je tudi 10 kitajskih študentov iz Univerze Tsinghua.

Letošnja izvedba programa “European Seeds for the Future” je vključevala delavnice, panelne razprave ter vpoglede strokovnjakov iz industrije in predstavnikov akademske sfere. Študenti so imeli priložnost raziskati praktične vidike različnih tehnoloških kariernih poti, poglobiti svoje razumevanje inovacij, digitalizacije, trajnosti in podjetništva, izpopolniti svoje digitalne veščine ter prispevati h gradnji močne podporne skupnosti, zavezane digitalni in inteligentni Evropi. Na dogodku so v okviru Global Village študenti pripravili predstavitve svojih držav. Predstavitev Slovenije je požela veliko zanimanja.

Razvoj IKT talentov pomembnejši kot kadarkoli v zgodovini

Med svojim govorom je podpredsednik Huawei Europe Radoslaw Kedzia pozdravil vse goste in poudaril: “Razvoj IKT talentov je pomembnejši kot kadarkoli v zgodovini, saj krmarimo skozi zapletenosti digitalne dobe. Evropa je v ospredju tehnološkega napredka in nujno je, da vlagamo v izobraževanje in razvoj naših mladih strokovnjakov. S spodbujanjem njihovih veščin in zagotavljanjem pravih orodij in priložnosti zagotavljamo, da Evropa ostane vodilna v globalnem digitalnem okolju.”

“V svetu, kjer je tehnologija postala bistvena sestavina vsakega vidika našega vsakdanjega in poklicnega življenja, je ključnega pomena, da imajo naši študenti dostop do priložnosti, ki jih ustrezno pripravijo na izzive prihodnosti,” je v svojem govoru na zaključni slovesnosti poudarila državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje in zasluge, Paola Frassinetti. “Ta program s poudarkom na konkretni uporabi v industrijskem svetu in na potrebi po razvoju tehnologij, ki lahko izboljšajo naša življenja ob spoštovanju planeta, daje študentom lastnosti, ki bodo definirale vodilni razred prihodnosti.”

Na zaključni slovesnosti je Mustafa Ermis, vodja oddelka za človeške vire in usposabljanje na akademiji BTK v Turčiji dejal: “Ta dogodek ni le tekmovanje, ampak tudi odlična priložnost za naše mlade razvijalce, da predstavijo in izboljšajo svoje sposobnosti. Omogoča ustvarjanje novih idej in projektov, ki bodo prispevali k procesu digitalne transformacije naše države.”

Nagrajeni ekipe iz Irske, Nizozemske in Finske, s 3. mestom na tekmovanju Tech4Good pa so se izkazali tudi študentje iz Slovenije in Srbije

Na sklepni slovesnosti evropske izvedbe programa Seeds for the Future 2024 v Rimu so podelili nagrade najbolj izstopajočim dosežkov udeležencev. Dve izmed najboljših ekip, ekipa Anaphero iz Irske in ekipa BioBuddy iz Nizozemske sta si s svojima idejama prislužili priložnost za sodelovanje na svetovnem tekmovanju Tech4Good prihodnje leto na Kitajskem. Nagrado People’s Choice je prejela ekipa Nordic Shine iz Finske.

Na tekmovanju Tech4Good, ki je potekal v sklopu dogodka, pa so se izkazali tudi slovenski in srbski študentje, ki so zasedli odlično 3. mesto. Slovenijo so v Rimu zastopali Gašper Povše, Tian Ključanin in Vasja Lev Kirn.

Študenti enotni: udeležba na Seeds for the Future je izjemna izkušnja

Vsi trije slovenski udeleženci se strinjajo, da so se na enotedenskem programu v Rimu naučili veliko o industriji, pa tudi o svoji željah in ciljih za prihodnost.

Gašper Povše, študent strateškega tržnega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, je ob koncu programa povedal, da ga je najbolj navdušila dejstvo, kakšno revolucijo predstavlja umetna inteligenca: “Navdušen sem nad tem, kako lahko umetna inteligenca revolucionira različne sektorje, vključno z energetiko, zdravstvom in izobraževanjem. V tednu izobraževanj v Italiji pa sem spoznal, da so ekipe vedno bolj uspešne, če člani prihajajo iz različnih okolij, saj to preprečuje, da bi obtičali v mehurčku. Spoznal sem tudi, da je pomembno, da se pri svojem delu obkrožiš z inteligentnimi, ambicioznimi in marljivimi ljudmi, ki si delijo strat do inovacij.”

Tian Ključanin, študent Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, svojo izkušnjo na programu Seeds for the Future opisuje kot zelo zanimivo in polno novih znanj: “Najbolj koristna veščina, ki sem se je naučil v zadnjem tednu, je bilo učinkovito timsko sodelovanje in komunikacija v profesionalnem okolju.”

Vasja Lev Kirn, ki se prav tako izobražuje na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, pravi, da je najkoristnejša veščina, ki jo je pridobil s programom “Seeds for the Future”, uspešno timsko delo in sodelovanje: “V naši skupini smo bili študenti, ki se pred tem nismo poznali, vsak izmed nas pa je prispeval svojo edinstveno perspektivo, razumevanje in stil reševanja problemov. Izkoristiti potencial celotne skupine in uspešno sodelovati za ustvarjanje najboljšega možnega projekta ni bilo enostavno, vendar smo, ko smo se naučili to učinkovito izvajati, postali izjemno močni.” Čeprav je Vasja predstavnik digitalne generacije, pa opozarja tudi na pasti, ki jih prinaša tehnologija: “Digitalizacija nam je omogočila, da smo bolj učinkoviti in uspešni v delih našega vsakdana. Kljub temu pa niso vsi vidiki digitalizacije pozitivni in moramo biti pozorni, da tehnologija služi nam in ne obratno.”

Slovenska predstavnica tudi med žiranti tekmovanja Tech4Good

Direktorica Digital Innovation Hub Slovenija Katja Mohar Bastar je bila ena izmed članov ugledne mednarodne žirije, ki je izbrala najboljše evropske ekipe. Med razglasitvijo nagrade Regional Champion Award je povedala: “Tekmovanje Tech4Good v sklopu dogodka Seeds for the Future v Rimu je omogočilo ekipam mladih talentov iz različnih okolij, da predstavijo inovativne ideje, delijo svojo strast do tehnologije in v svoje ideje vključujejo najnovejše trende v digitalizaciji. V predstavitvah študentov se je odražala visoka raven ustvarjalnosti, podjetniških veščin in občutka za družbeno odgovornost. Ekipe so bile ocenjene po jasno določenih kriterijih, s poudarkom na sposobnosti prepoznavanja problemov, moči rešitve, razvoju poslovnega modela, stopnji ustvarjalnosti in inovativnosti ter jasnosti in stilu predstavitve. Za žirijo so bile vse ekipe zmagovalke. Ideje, predstavljene med dogodkom si zaslužijo biti realizirane, saj imajo resnično vrednost družbene odgovornosti in bi prispevale k bolj trajnostni prihodnosti. Izbira končnih zmagovalcev je bila zato zahtevna naloga, vendar sta zmagovalni rešitvi predstavili izjemne rešitve z visoko stopnjo družbene odgovornosti in realnim hitrim potencialom za izvedbo.”

Nad slovenskimi študenti in njihovimi idejami navdušeni tudi v slovenski pisarni podjetja Huawei

Nad slovensko trojko, ki se je udeležila programa “Seeds for the Future” v Rimu, so navdušeni tudi na Huawei Technologies Ljubljana. Gordana Kisilak, nacionalna koordinatorka programa Seeds for the Future za Slovenijo pravi, da bomo za letošnje slovenske predstavnike v Rimu in njihove tehnološke ideje v prihodnosti še zagotovo slišali: “Slovenski študentje so se izkazali z izredno željo po pridobivanju novih znanj, sodelovanjem v ekipi in razvijanjem inovativnih trajnostnih rešitev. Program Seeds for The future mladim daje priložnost, da dobijo vpogled v IKT področje. Verjamem, da bodo mnogi izmed njih v prihodnosti aktivno oblikovali digitalne in tehnološke rešitve tako v Sloveniji kot tudi širše v regiji.”

Kaj je Seeds for the Future?

Seeds for the Future je globalno priznan program družbene odgovornosti, ki si prizadeva razviti lokalne talente, deliti znanje, povečati prepoznavnost IKT sektorja med mladimi in spodbujati gradnjo skupnosti. Z izbiro mladih talentov z vsega sveta mladim omogoča pomembno platformo za razumevanje inovacij v panogi, izkušnje medkulturnih izmenjav in spodbujanje podjetniškega duha med mladimi.

Globalni program Seeds for the Future deluje od od leta 2008. V vseh teh letih se je programa udeležilo več kot 15.000 študentk in študentov iz 139 držav, Slovenija pa v programu sodeluje od leta 2020. Program poteka v obliki kratkega MBA programa, na koncu katerega udeleženci, ki uspešno zaključijo, tudi certifikat.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Huawei
Za več informacij so vam na voljo pri Huawei
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Huawei? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50