Prenosni računalniki
25.02.2024 11:23

Deli z drugimi:

Share

KDE Slimbook V: Najboljši prenosnik Linux na trgu?

Foto: KDE
Foto: KDE

Čeprav operacijski sistem Windows 11 kraljuje na področju prenosnih računalnikov, se je podjetje KDE odločilo, da bo svoj najnovejši prenosnik opremilo z Linuxom. Poleg tega so se njegovi inženirji odločili, da ga bodo opremili z nadvse zmogljivo strojno opremo. Na trgu je trenutno namreč težko dobiti prenosne računalnike z operacijskim sistemom Linux, ki jih lahko uporabljamo za zahtevna opravila in igranje novejših iger.

Novi prenosni računalnik KDE Slimbook V temelji na osnovi odprtokodnega operacijskega sistema s povsem prenovljenim in všečnim grafičnim vmesnikom KDE Neon OS s preobleko Plasma 6 UI. Tu gre za grafični vmesnik, ki zagotavlja maksimalno osredotočenost za delo, na razpolago pa so še številna priročna programska orodja. Poleg tega je bil prenosnik KDE Slimbook V preizkušen s strani programerjev organizacije KDE in sicer z namenom, da »preprečijo« vse težave strojne opreme z nameščenim operacijskim sistemom Linux.

Kot že omenjeno, je strojna oprema prenosnega računalnika KDE Slimbook V dovolj zmogljiva tudi za bolj zahtevna opravila. Novost s 40,6-centimetrskim (16-palčnim) zaslonom visoke ločljivosti je namreč opremljena z  procesorjem AMD Ryzen 7 7840HS družine Phoenix. Ta ima za nameček vgrajeno grafično jedro Radeon 780M GPU, ki grafične vsebine preračunava s kar 12 zmogljivimi jedri družine RDNA3.

Prenosni računalnik KDE Slimbook V lahko opremimo z do 64 gigabajti sistemskega pomnilnika DDR5-5600 in z do osmimi terabajti prostora za shranjevanje podatkov. Zaslon pa ponuja ločljivost 2.560 x 1.600 slikovnih točk in frekvenco osveževanja 165 hercev. Ohišje novinca je izdelano iz aluminija, zato ne preseneča, da tehta zgolj 1.86 kilogramov. Napolnjena baterija moči 68 vatnih ur pa zadošča za do 11 ur avtonomije delovnaja.

Čeprav je prenosni računalnik KDE Slimbook V nadvse zmogljiv, ta ni pretirano drag. Različica opremljena s 16 gigabajti sistemskega pomnilnika in 250 gigabajti prostora je namreč na voljo že za zgolj 999 evrov. Prvi kupci pa bodo novi prenosni računalnik KDE Slimbook V z operacijskim sistemom Linux prejeli tekom aprila.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888