Računalništvo, telefonija
Telefonija
Življenjski slog
02.03.2023 10:36
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše, kar je ponudil letošnji MWC 2023

MWC 2023 je letos potekal od 27. februarja do 2. marca v Barceloni. Obiskali smo ga in si z zanimanjem ogledali, kaj nam prinašajo mobilne tehnologije prihodnosti.
MWC 2023
MWC 2023

Mobile World Congress je največji svetovni dogodek na področju mobilne tehnologije in sejem, ki ga ne gre zamuditi. Tudi letos so največja svetovna imena predstavila vrsto bolj ali manj zanimivih naprav in tehnologij, ki bodo zaznamovale prihodnost. Nekatere so že znane in izboljšane, druge precej fascinantne in ob njih tehnološki navdušenci zastrižemo z ušesi.

Sprehodili smo se med stojnicami, a velikost in obseg celotnega dogodka in spremljevalnih programov je preprosto preobsežna, da bi lahko obiskali vse in vsakogar. Poglejmo nekaj najbolj zanimivih novosti.

Honor Magic Vs

Honor je eden izmed tistih proizvajalcev mobilnih telefonov, ki je na MWC 2023 šel »na polno«. Navdušil je z vrhunskim zložljivim modelom telefona Honor Magic Vs, ki je ne glede na svojo zložljivo zasnovo precej tanek (12,9 milimetra), tako da s svojimi 267 grami tudi ni pretežak, velik poudarek pa daje kameram. Na zadnji strani telefona se nahaja glavna kamera s 54 MP senzorjem, ki ji družbo delata širokokotna s 50 MP in telefoto z 8 MP. Odpira se kot knjiga in kot smo vajeni tudi pri ostalih vodilnih proizvajalcih. Napaja ga 5000 mAh baterija.

Premium uporabniki so se razveselili tudi nekoliko bolj klasičnega Magic5 Pro. Vrhunski telefon, precej velik, a uporabnik bo lahko v njem izkoristil tudi precej veliko tehnologije. 5100 mAh baterija je zmogljivejša kot pri večini konkurentov, v privlačnem modulu na zadnji strani telefona pa boste našli tri kamere, vsako z ločljivostjo 50 MP. Ukrivljen zaslon OLED velikosti 6,8-palca, hitro polnjenje moči 120 W in zmogljiv čip Snapdragon 8 Gen 2 so v vrhu trenutne mobilne ponudbe.

Nokia G22

Tudi Nokia se je na MWC 2023 odpravila z velikimi apetiti, a precej bolj »tradicionalno«. Predstavila je prenovo znamke s popolnoma novim logotipom. Predstavili so telefone, ki prihajajo na tržišče, med njimi pa najbolj izstopa Nokia G22. Njegova posebnost je, da se popravila pametnega telefona lotimo lažje kot kadarkoli doslej. Preglavic vam ne bi smela predstavljati niti zamenjava delov, kot so baterija, USB-C priključek in celo zaslon – to je vsekakor nekaj, kar danes vidimo zelo redko. Cenovno dostopen telefon se lahko pohvali z veliko 5000 mAh baterijo, za katero Nokia trdi, da bo zadostovala za 3 dni uporabe.

OnePlus Pad

OnePlus je poleg svojega telefona OnePlus 11 predstavil tablični računalnik OnePlus Pad, ki bi lahko bil ena zanimivejših tablic letošnjega leta. Zanimiva zelena barva in videz, ki nekoliko spominja na iPad ter specifikacije, ki izpolnjujejo številne zahteve uporabnikov, bodo hitro dobili svoje privržence. Procesor MediaTek Dimensity 9000 ji bo dal dovolj moči, da ne bo kar tako pokleknila pred nalogami, ki ji jih boste zadali. Dopolnjujeta jo tudi tipkovnica in pero, s čimer lahko razširite nabor njenih zmogljivosti.

Motorola Defy Satellite Link

Motorola je predstavila zanimivo rešitev Motorola Defy Satellite Link. Gre za satelitsko tehnologijo v napravi, ki pritegne že zaradi svoje preprostosti.

Zasnovana je tako, da omogoča pošiljanje sporočil v sili, ko ste s svojim telefonom izven dosega običajnega mobilnega signala. Če se pogosto odpravljate na potovanja na območja brez mobilnega signala ali tja, kjer je mobilni signal šibak ali nezanesljiv, vam bo ta žepna naprava, ki so jo zasnovali pri  Bullitt lahko rešila življenje. Deluje tako s telefoni z operacijskim sistemom Android kot tudi z Applovim iOS.

Posebnost je v tem, da ne vključuje zgolj SOS funkcije, ampak se prek Bluetooth tehnologije lahko poveže s pametnim telefonom.

Huawei Watch GT Cyber

Huawei je predstavil pametno uro Watch GT Cyber. Še ena pametna ura, boste rekli. Pa ni ravno tako. Posebna je zato, ker ni tipična pametna ura. Medtem ko številne ure, ki smo jih spoznali v preteklih letih, omogočajo zamenjavo paščka, je šel Huawei z uro Watch GT Cyber še dlje. Omogoča namreč zamenjavo celotnega ohišja, tako da si lahko privoščite dodatno personalnizacijo.

Postopek menjave traja le nekaj sekund, srce ure vzamete iz ohišja, ga prestavite v drugo ohišje – in to je nekako to. Poleg zanimivega ohišja je ura opremljena z vemi naprednimi tehnologijami, ki jih od pametne ure pričakujemo, kot so sledenje dejavnosti, spanja, kopica ekskluzivnih številčnic in podobno.

Lenovo in Motorola z zaslonoma, ki se raztegneta

Če smo začeli z zložljivim telefonom podjetja Honor, sta se Lenovo in Motorola na področju telefonije lotila inovativnejšega koncepta. Predstavila sta zaslonsko tehnologijo, ki zaslon telefona podaljša navzgor ali navzdol. Po domače povedano se zaslon »zarola« na zadnjo stran. Zaslon, ki se pomika navzgor ali navzdol v tanki napravi, bi lahko omogočil tudi vgradnjo v druge tehnološke izdelke, ki bodo v prihodnosti še bolj vsestranski.

Gre sicer za koncept, a upamo, da bomo kaj podobnega lahko v prihodnosti našli tudi na prodajnih policah.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več