Aplikacije in dodatni programi
23.01.2023 09:12

Deli z drugimi:

Share

Ekipa za zaposlovanje nevede priporočila ChatGPT za razgovor za službo

Ekipa za zaposlovanje je nevede priporočila ChatGPT za zaposlitveni razgovor, potem ko je umetna inteligenca dobila nalogo za prijavo na zaposlitveni oglas.

Aplikacija ChatGPT je preplavila svetovni splet, saj je sposobna narediti vse, od reševanja računalniških napak do pomoči pri pisanju člankov, esejev itd.

Od novembra, ko je bil ChatGPT uradno objavljen, je internet na splošno preizkušal ta impresivni jezikovni model, da bi ugotovil, kako prilagodljiv in človeku podoben je lahko.

Z malce daljšimi navodili se je umetna inteligenca preizkusila v vsem, od pisanja člankov do reševanja težav z računalnikom in s tem piscem besedil, osebju za podporo strankam in drugim uporabnikom vzbudil strah pred morebitnim odpuščanjem.

Nek lastnik podjetja pa se je odločil, da bo prehitel to tekmovanje v kreativnosti dajanja navodila in je v postopek zaposlovanja v svojem podjetju vključil vedno boljšo programsko opremo, da bi ugotovil, kako zaskrbljen bi moral biti.

Na koncu je ChatGPT bil uvrščen v ožji izbor za razgovor.

Tako kot človeški kandidati je tudi ChatGPT dobil kratko nalogo: “V 300 besedah nam povejte skrivnost dobrega pisanja. “

Šlo je za prijavo na delovno mesto v podjetju za komunikacijsko svetovanje Schwa, ki je iskalo kandidate na podlagi tega, ali znajo napisati premišljeno, prodorno in privlačno prozo.

ChatGPT je v hipu odgovoril in poudaril, da je za dobrim pisanjem sposobnost “povedati dobro zgodbo”.

Odgovor ChatGPT-ja na vprašanja, kaj je skrivnost dobrega pisanja

Skrivnost dobrega pisanja je preprosta: pripovedovanje dobre zgodbe.

Bistvo pisanja je komunikacija in povezovanje z občinstvom. Najboljši način za to pa je, da pripovedujete zgodbo, ki z njimi odmeva.

Dobro pisanje je več kot le nizanje besed in upanje, da se bodo prijele.

Gre za ustvarjanje pripovedi, ki bralca pritegne in zaradi katere želi še naprej obračati strani. Gre za uporabo jezika, ki bralcu ustvari živo sliko in uporabo strukture, ki ga vodi skozi zgodbo.

Toda pripovedovanje dobre zgodbe ni enostavno. Zahteva kombinacijo ustvarjalnosti, talenta in trdega dela. Znati morate priti do svežih in zanimivih zamisli ter jih nato izvesti tako, da pritegnejo bralčevo pozornost.

Eden od načinov za izboljšanje pisanja je, da se nenehno izpostavljate novim idejam in pogledom na stvari.

Veliko berite in bodite pozorni na to, kako drugi pisatelji pripovedujejo svoje zgodbe. Analizirajte, kaj deluje in kaj ne, ter poskusite te izkušnje vključiti v svoje pisanje.
Drugi ključni element dobrega pisanja je preprostost. Ne poskušajte navdušiti bralca z velikimi besedami in zapletenimi stavčnimi strukturami. Namesto tega se osredotočite na uporabo jasnega in jedrnatega jezika, s katerim boste hitro in učinkovito izrazili svoje mnenje.
Ne bojte se popravljati in urejati svojega dela. Nikomur ne uspe vse v prvem poskusu, najboljši pisci pa so se vedno pripravljeni vrniti in izboljšati svoje delo, dokler ni najboljše, kar je mogoče.

Če želite postati dober pisec besedil, začnite z dobro zgodbo. Uporabite svojo ustvarjalnost in talent, da pridete do svežih idej, nato pa se potrudite, da jih boste izvedli na jasen in privlačen način. Bodite pripravljeni pregledovati in urejati svoje delo ter vedno bodite odprti za učenje in izboljševanje svojih spretnosti.

Če boste upoštevali te stvari, boste na dobri poti k ustvarjanju prepričljivih in zanimivih zgodb, ki bodo očarale vaše bralce.

Ko so zaposleni ocenjevali prijave brez imen in življenjepisov, niso vedeli, ali je bil vanje vključen ChatGPT.

V ožji izbor se je uvrstilo manj kot 20 % prijavljenih – in ChatGPT je bil eden izmed tistih nekaj, ki so prišli na mizo lastnika in ustanovitelja Neila Taylorja.

“Bil je bolj kompetenten od številnih slabih prijav,” je povedal za Sky News.

“Glede na to, da moramo pisati stvari, ki izstopajo in pritegnejo pozornost, se mi je to zdel pravi preizkus,” je dodal.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več