Triki in nasveti
26.04.2009 10:09

Deli z drugimi:

Share

Kakšno strojno opremo imam v računalniku?

Z nekaj miškinimi kliki do osnovnih informacij o strojni opremi računalnika.
Z nekaj miškinimi kliki do osnovnih informacij o strojni opremi računalnika.

Večina izmed nas sploh ne ve, kaj se skriva v ohišjih naših računalnikov, s katerimi dan za dnem opravljamo raznovrstna opravila ali preprosto igramo računalniške igre. Ta podatek nam bi zagotovo koristil v primeru, v kolikor bi želeli računalnik nadgraditi ali preprosto preveriti, ali imamo dovolj zmogljiv sistem za določeno programsko opremo ali igro. Dobra novica pri tem pa je, da v kolikor želimo pridobiti osnovne podatke o strojni opremi, ki se skriva v ohišjih naših računalnikov, nam ni potrebno nameščati namenskih programov.

Za podvig lahko namreč uporabimo kar programsko orodje DirectX Diagnostic Tool, ki ga prikličemo tako, da kliknemo na Start in Run ter vanj vpišemo »DxDiag« (brez narekovajev). Z njim lahko na hiter način pridobimo osnovne informacije o različici nameščenega operacijskega sistema, imenu računalnika, različici strojne kode (BIOS), količini sistemskega pomnilnika, vrsti grafične kartice in podobno. Programsko orodje je tudi sila priročno za razreševanje težav z grafičnim pogonom. Podatke o strojni opremi računalnika in/ali težavi z grafičnim pogonom lahko preprosto izvozimo v tekstovno datoteko s klikom na gumb »Save All Information«. Uporabna zadeva, mar ne?


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710