Telefoni
14.10.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Apple v novo milijonsko tožbo

Tehnološki gigant Apple, ki sicer večkrat izplačuje odškodnine drugim podjetjem, bo tokrat sam prejel milijonsko odškodnino od podjetja za reciklažo.
Apple v novo milijonsko tožbo
Apple v novo milijonsko tožbo

Apple – priljubljen tehnološki gigant, bo tokrat prejel milijonsko odškodnino.

Zgodba se začne pri recikliranju starih izdelkov. Ti naj bi šli najprej na uničenje, nato pa v reciklažo. Za slednje je bilo pooblaščeno kanadsko podjetje Geep, katerega sedaj Apple toži.

S podjetjem Geep je Apple že pred časom sklenil pogodbo. Šlo naj bi zelo preprosto: Apple jim preda stare naprave, Geep pa poskrbi za uničenje in reciklažo.

Težave so se začele, ko je Applov sistem zaznal, da so naprave, ki so sicer bile poslane na uničenje, še vedno v uporabi. Zaposleni so tako začeli preverjati serijske številke naprav, katere so bile poslane podjetju Geep, in res so kaj hitro ugotovili, da jih je podjetje namesto, da bi jih uničilo in recikliralo, preprosto obnovilo in prodalo naprej, zaslužek pa pospravilo v žep.

Po sedaj znanih podatkih naj bi s pomočjo serijskih številk ugotovili, da je tako končalo več kot 100.000 naprav.

Pri Applu so se odločili za tožbo – ne samo zaradi kršenja pogodbe o sodelovanju, temveč tudi zaradi materialne škode, ki so jo povzročili podjetju – s prodajo starih naprav so zniževali prodajo novih.

Apple je zato od podjetja Geep zahteval povračilo celotnega zaslužka, ki so ga pridobili od prodaje 100.000 naprav, ter dodatnih 23 milijonov dolarjev odškodnine.

Pri podjetju Geep se zagovarjajo, da za takšno početje sploh niso vedeli, odgovorni pa naj bi bili le trije zaposleni – vsi na direktroskih položajih. Ravno zaradi tega se je še vnel dodaten spor znotraj podjetja, saj vodstvo zahteva, da celotno škodo krijejo ti trije zaposleni.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808