Računalništvo, telefonija
31.10.2019 10:24

Deli z drugimi:

Share

Uporabnikom omogoča popoln nadzor

Pomanjkljivost v paketu Sudo uporabnikom Linuxa omogoča izvajanje korenskih ukazov
Ranljivost omogoča izvajanje "root" ukazov.
Ranljivost omogoča izvajanje "root" ukazov.

V programskem paketu Sudo – enem najpomembnejših, najmočnejših in najpogosteje uporabljanih pripomočkov, ki je osnovni ukaz, nameščen v skoraj vseh operacijskih sistemih, temelječih na UNIX-u in Linuxu, so odkrili ranljivost.

Ranljivost v paketu Sudo

Ranljivost zadeva ‘bypass’ varnostne politike Sudo, ki lahko zlonamernemu uporabniku ali programu dovoli izvrševanje poljubnih ukazov kot ‘root’ uporabnik v ciljnem sistemu Linux, tudi če ‘sudoersa configuration’ izrecno onemogoči korenski dostop.

Kako deluje?

Privzeto v večini distribucij Linuxa, ključna beseda ALL v specifikaciji RunAs v datoteki /etc/sudoers, kot je prikazano na posnetku zaslona, vsem uporabnikom v skupini admin ali sudo omogoča izvajanje katerega koli ukaza kot kateri koli veljavni uporabnik v sistemu.

Ločitevanje uporabniških privilegijev je ena temeljnih varnostnih paradigem v okolju Linux, tako da lahko skrbniki nastavljajo datoteko sudoers in določijo, kateri uporabniki lahko določene ukaze izvajajo. Torej tudi če je uporabniku omejeno izvajanje ukazov kot korenskega, lahko ranljivost v paketu Suod uporabniku omogoči, da zaobide to varnostno politiko in prevzame popoln nadzor nad sistemom.

Kako se zaščitiit?


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več