Računalništvo, telefonija
27.10.2019 15:00

Deli z drugimi:

Share

Pametni dom za vsakogar

.. Vse več je pametnih naprav, ki jih uporabljamo pri vsakdanjih opravilih: pametni telefon, pametna ura, pametni pralni stroj, pametna svetila, pametne aplikacije... Zdaj je na vrsti tudi vaš dom ..
Pametni dom za vsakogar
Pametni dom za vsakogar

Ali veste, da lahko različne pametne naprave, ki jih že sedaj uporabljate, vključite v vaš pametni dom in ga povsem enostavno tudi nadgrajujete? S pametnimi rešitvami le še povečate udobje vašega doma in na primer kar iz naslanjača ugasnete luč, preverite, kaj se dogaja s kruhom v pečici ali odprete dvoriščna vrata gostom. A pametni dom ni le udobje, skrbi tudi za varnost vašega imetja pred požarom, izlitjem vode ali monoksidom in zaščiti dom pred vlomilci in daje videz žive hiše, ko ste zdoma. Pametni dom pripomore tudi k manjšemu računu za električno energijo; bodisi z nadzorom porabe električne energije bodisi s tem, ko ugasne pozabljeno luč v otroški sobi, ko ob odhodu vklopite alarm.

Pametni dom je z razvojem novih brezžičnih tehnologij sedaj še bolj dostopen in zmogljiv. Če ste še pred nekaj leti za vgradnjo alarmnega sistema poleg velike vsote denarja, potrebovali tudi popolnoma novo žično napeljavo, temu danes ni več tako. Nova generacija brezžičnih pametnih modulov in senzorjev omogoča namestitev senzorjev gibanja, senzorjev odprtja in glasne sirene, brez večjih posegov v obstoječo napeljavo. Za brezskrbnost glede baterij pa vas na iztrošenost pravočasno spomni sistem, vendar se običajno prej kot v letu dni to ne bo zgodilo. Pa tudi če na katero izmed naprav, ki bi jo želeli avtomatizirati, niste pomislili danes, jo lahko v pametni dom vključite jutri ali pa čez nekaj let. Sistem je mogoče postopoma nadgrajevati, tako boste vedno v koraku s tehnologijo in trendi.

Vsem, ki se novih tehnologij radi lotevate, priporočamo večfunkcijsko pametno centralno enoto Homey, ki jo je moč povezati z različnimi napravami. Tako lahko v pametni dom Homey vključite na primer klimatsko napravo, TV in hišni kino preko IR sprejemnika, pametno svetilo IKEA ali sesalec Roombo preko klasičnega WiFi-ja, FIBARO pametna senčila, svetila ali druge elemente na Z-Wave-u, vremensko postajo na ZigBee-ju, pametno ključavnico, ki komunicira prek Bluetooth-a, pametno vtičnico na protokolu 433 ali 868 MHz ali gospodinjske aparate (Bosch HomeConnect Siemens…).

Pametno srce Homey združuje vse te naprave v en, celovit pametni dom in omogoča skupno delovanje vaših naprav. Npr. zjutraj, preden odidete v službo, lahko zgolj z glasovnim ukazom “Alexa, good morning” sprožite več naprav hkrati: dvignete senčila, izklopite svetila, zaženete pralni stroj, izklopite radio, nastavite nižjo temperaturo stanovanju in vklopite alarm. Lahko pa kadarkoli, tudi oddaljeno, preverite, kaj se v vašem domu dogaja. Pametni dom Homey uporabniku omogoča svobodno izbiro in neodvisnost od načina komunikacije naprav, saj danes podpira že preko 50.000 naprav!

Kako vam do pametnega doma pomagamo v Big Bangu?

V trgovinah Big Bang je na voljo ponudba in strokovno svetovanje vsem, ki bi se pametnega doma radi lotili sami, s storitvijo od idejne zasnove do vgradnje pa lahko pomagamo tudi tistim, ki želijo vgradnjo prepustiti usposobljeni ekipi Go4Panda.

V trgovinah Big Bang v mariborskem Europarku, v Ljubljani na Rudniku in v kratkem tudi v Big Bangu v Kranju, lahko preizkusite delovanje pametnega doma. Za vas smo pripravili demo Homey pametni dom, kjer lahko glasovno (Amazon Alexa) ali s pomočjo tablice:

  • dvigate in spuščate senčila,
  • vklopite in izklopite svetila,
  • upravljate s televizorjem,
  • preizkusite povezljivost z Bosch HomeConnect gospodinjskimi aparati,
  • pozvonite ali pomahate na IP video domofon DoorBird,
  • spremljate protivlomne senzorje in sireno ter senzorje temperature, svetilnosti, dima in monoksida,
  • preizkusite pametno ključavnico Danalock, ki ustreza skoraj vsakim vratom,
  • regulirate klimatsko napravo.

V objavljenih terminih vam bodo na voljo tudi strokovnjaki iz Go4Panda, ki bodo na podlagi tlorisa ali vaših želja pripravili idejno zasnovo pametnega doma. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več