Triki in nasveti
19.02.2007 11:35
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Usmerjevalniki z nespremenjenim geslom v nevarnosti

Symantec je v sodelovanju z raziskovalci na univerzi v Indiani odkril, da lahko napadalci spreminjajo konfiguracijo domačih usmerjevalnikov z uporabo JavaScript kode. Sicer so raziskovalci novico objavili že decembra prejšnje leto, Symantec pa je to objavil šele prejšnji teden.
Poročilo razlaga, da je mogoče spremeniti DNS-nastavitve usmerjevalnika, če uporabnik obišče spletno stran, ki vsebuje zlonamerno kodo JavaScript. Ta sprememba DNS-a dovoli napadalcem odvračati in po svoje prikrajati ves spletni promet, ki gre skozi usmerjevalnik. Primer: nič hudega sluteča žrtev bo vtipkala “www.mojabanka.si“, prišla bo pa na lažno stran, v katero bo vtipkala osebne podatke. Zulfikar Ramzan iz Symanteca pravi, da mu je to uspelo narediti na usmerjevalnikih Linksys, D-Link in Neatgear, da pa so tovrstne strani sposobne napasti vse usmerjevalnike. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo to varnostno luknjo začeli uporabljati t. i. “phisherji”, dodaja.
Potem ko je usmerjevalnikova DNS-nastavitev spremenjena, bodo seveda vsi računalniki, povezani s tem usmerjevalnikom, v nevarnosti. DNS si navsezadnje lahko predstavljate kot nekakšen “telefonski imenik” interneta, ki spreminja vtipkane naslove (npr. www.racunalniske-novice.com) v numerične naslove internetnega protokola te strani.
Napad deluje na vseh usmerjevalnikih, toda samo, če uporabnik od nakupa naprave še ni spremenil gesla, je povedal Ramzan. Zlonamerna koda JavaScript, vgrajena na napadalčevi spletni strani, namreč vstopi v nastavitve naprave z uporabo uradnih, nespremenjenih akreditivov, ki so pogosto zelo preprosti, a la’ “admin” in “password”.
Problem je v tem, da v začetnem nastavljanju usmerjevalnika ni potrebno spremeniti uradnega gesla, opozarja Ramzan. In že zaradi tega ljudje pogosto nikoli ne nastavijo svojega gesla naprave. Med izdelavo dokazov za svojo trditev so Ramzan in raziskovalci univerze v Indiani tudi uspešno pokazali, kako lahko zlonamerna koda JavaScript spusti napadalce v celotne interne korporacijske mreže.
Izdelovalci usmerjevalnikov so že seznanjeni s problemom. Linksys na primer svojim uporabnikom na svoji spletni strani, kot tudi v prvih nastavitvah naprave že svetuje spremembo gesla, ki ga napadalci ne bodo mogli uganiti. Na njihovi spletni strani najdejo manj poučni tudi podrobna navodila za spremembo gesla. Tudi Netgear in D-Link svetujeta enako.
Če torej še niste spremenili gesla svojega usmerjevalnika, naj vam bo tale vest v opozorilo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več