Strojna oprema
01.09.2021 11:34

Deli z drugimi:

Share

3D printer kot koristen učni pripomoček

V zadnjih leti se je z razvojem izobraževanja v različnih državah po svetu tehnologija 3D tiskanja popularizirala in se začela uporabljati v učnem procesu. V učilnicah je tako poleg ostalih pripomočkov sedaj še nekaj 3D printerjev.
3D printanje je postopek izdelave trirazsežnih delov katere koli oblike iz digitalnega modela, katerega je potrebno ustvariti v 3D programu.
3D printanje je postopek izdelave trirazsežnih delov katere koli oblike iz digitalnega modela, katerega je potrebno ustvariti v 3D programu.

3D printerji so kot učna oprema v izobraževalnih ustanovah deležni vse več pozornosti. Zaenkrat sicer predvsem v tujini, vendar se trend hitro širi in je dosegel že tudi nas. Mladostniki z dizajniranjem različnih modelov in 3D printanjem slednjih širijo obzorja svoje domišljije in ustvarjajo nekaj čisto novega. Na tak način marsikdo v sebi vzbudi talent za ustvarjanje, ki ga sicer morda ne bi.

3D tehnologija je v šolah še razmeroma nova

Tako kot vsa področja, je v porastu tudi 3D tehnologija. Gre za 3D skeniranje, modeliranje in 3D printanje. Za prvo je potrebno že več znanja, drugi dve pa sta bistveno bolj dostopni širši množici. S 3D printerji lahko že doma rešimo marsikatero težavo, v osnovnih in srednjih šolah ter na tehničnih fakultetah pa se uporabljajo zlasti v naravoslovju, tehnologiji in matematiki kot novodobni in zanimivi pripomočki za reševanje različnih problemov.

Spodbuja ustvarjalnost in zanimanje

Tovrstna tehnologija v izobraževanju pripomore k razvoju veščin in poveča vključenost učencev in tudi učiteljev v predmet. Poleg tega spodbuja večjo ustvarjalnost in sodelovanje pri reševanju problemov. 3D printanje je postopek izdelave trirazsežnih delov praktično katere koli oblike iz digitalnega modela, katerega je seveda potrebno predhodno ustvariti v 3D programu. 3D modeliranje spodbuja domišljijo mladostnikov ter dodatno krepi njihovo ustvarjalnost in praktične sposobnosti. Gre za prepletanje likovne umetnosti, fizike, matematike, kemije in še katerega drugega predmeta, saj je iz vsakega potrebno povleči določena znanja o oblikovanju, strukturi, materialih ipd.

3D-printanje-printer

Kateri 3D printerji so najbolj primerni za uporabo v šolah?

Tako kot je v splošni populaciji najbolj razširjena FFF (Fused Filament Fabrication) tehnologija 3D printanja, je slednja najbolj primerna tudi za uporabo v izobraževalnih ustanovah. Tudi ponudba s strani največjih proizvajalcev, kot sta FlashForge in MakerBot, je na tem področju največja. Tovrstni 3D printerji so preprosti za uporabo in tako primerni za mlade učence in študente. Popolnoma zaprta zasnova kabine zagotavlja tudi potrebno varnost, kar pomeni, da med uporabo ne more priti do nevšečnosti. Kot zanimivost: najmanj zahteven filament oziroma material za uporabo je narejen celo iz popolnoma naravnih materialov in je biološko razgradljiv.

Življenjsko uporabne izkušnje

Seveda je pomembno, da se mladostniki med procesom izobraževanja naučijo nekaj življenjsko uporabnega, česar bodo s 3D printanjem vsekakor deležni. Spodbuja jih, da poglobljeno razmišljajo o rešitvah problemov in tako povezujejo svoja znanja z drugimi predmeti. Ker lahko s 3D printerji ustvarimo karkoli, torej rešimo marsikatero težavo ali pa preprosto uživamo v oblikovanju modelov, pri katerih je meja le domišljija. Vsekakor 3D tehnologija z novim zagonom prinaša številne koristi v učni proces. Po eni strani krepi teoretične, po drugi pa dodatno spodbuja praktične sposobnosti mladostnikov za aplikacije v vsakdanjem življenju.

 V kolikor vas zanima še kakšna podrobnost, obiščite spletno stran www.3way.si. Ob začetku šole pripravljamo tudi VELIKO AKCIJO z dodatnimi popusti na 3D printerje za vsakogar.

Vas zanima več iz te teme?
laserski tiskalniki 3D printerji

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

MintPOS, programska oprema, d.o.o.

Pot za Brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 81
Uspešna maloprodajna podjetja dnevno opravijo številne transakcije, včasih tudi na tisoče. Za obvladovanje takšnega obsega se morajo podjetja opremiti z orodji, tako strojnimi ... Več

Digital.si, Mojca Petan s.p.

Rašica 31a, 1315 Velike Lašče, Tel: 070 175 175
Spletna prisotnost podjetja ne glede na panogo lahko močno vpliva na uspeh in razvoj. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da večina strank pred nakupom ... Več