Računalništvo, telefonija
22.04.2010 11:52

Deli z drugimi:

Share

10 nasvetov za bolj zeleno računalništvo

10 nasvetov za bolj zeleno računalništvo
10 nasvetov za bolj zeleno računalništvo

Ob praznovanju letošnjega Dneva Zemlje so pri družbi Lenovo oblikovali 10 nasvetov, s katerimi lahko uporabniki dosežejo učinkovitejšo porabo energije na svojih osebnih ali prenosnih računalnikih.

1. Orodja za upravljanje s porabo

Za okolju prijazno delovanje nastavite, da se po 10 minutah neaktivnosti vaš računalnik odpravi v »spalni način«. Iz spanja ga preprosto zbudite s pritiskom na tipkovnico ali miško. Če uporabljate računalnik z operacijskim sistemom Windows, te nastavitve najdete v Nadzorni plošči pod možnostjo Upravljanje porabe. V primeru, da imate računalnik Lenovo ThinkPad, uporabite aplikacijo Power Manager or Battery Maximiser Wizard, s pomočjo katere prilagodite nastavitve in znižate porabo energije.

2. Tihi način delovanja

Računalniki Lenovo so opremljeni s programom The Away Manager, ki vsebuje tudi način »Whisper mode«. Ob vklopu te funkcije sistem vsa vzdrževalna dela (nadgradnje, posodobitve …) izvaja v ozadju in s kar najmanjšim vplivom na delo drugih aplikacij. Uporabnikovo delo ne bo moteno.

3. Izklopite računalnik in monitor

Če veste, da monitorja ne boste uporabljali več kot 20 minut, ga izklopite, računalnik pa izklopite v primeru, ko veste, da ga ne boste uporabljali v roku dveh ur. Poraba računalniškega sklopa v povprečju dosega med 150 in 500 W, zato so prihranki energije očitni. Drži, da je poraba energije ob zagonu računalnika nekoliko večja, a je še vedno precej manjša od daljšega časa delovanja računalnika v stanju pripravljenosti.

4. Uporabljajte stanje pripravljenosti

Stanje pripravljenosti je podobno učinkovito kot izklop računalnika. Prenosniki se iz stanja pripravljenosti zbudijo v 2 do 5 sekundah, v letu dni pa lahko na tak način prihranite tudi do 100 kilovatnih ur (kWh) energije in škodljive izpuste zmanjšate za okoli 40 kilogramov.

5. Uporabljajte LCD-monitor

Monitorji LCD porabijo med 50 in 70 odstotki manj energije kot monitorji s katodno cevjo (CRT); v primeru 8 delovnih ur dnevno so prihranki iz tega naslova več kot 100 kWh/leto. Kljub temu vseeno nastavite izklop monitorja po desetih minutah neaktivnosti.

6. Kupujte zeleno

Ob nakupu računalnika preverite, ali je opremljen s certifikatom ENERGY STAR®, saj to pomeni, da v stanju mirovanja porabi manj kot 15 W energije, kar je približno 70 odstotkov manj kot jih porabi računalnik brez sistema za upravljanje porabe.

7. Uporabljajte nizkonapetostne procesorje

Pri izbiri računalnika preverite, s kako potratnim procesorjem je opremljen. Na primer: računalnik Lenovo ThinkCentre A61e, ki je na voljo v kompaktni različici, je za četrtino manjši od modela ThinkCentre M55, hkrati pa je kar 50 odstotkov varčnejši.

8. Preverite certifikacijo pri EPEAT

Namizni in prenosni računalniki ter monitorji, ki so najbolj okoljsko prijazni, prejmejo certifikat EPEAT. Zanj morajo prestati vsaj 23 strogih okoljskih kriterijev. Glede na dodatnih 28 kriterijev pa se izdelki še naprej delijo v kategorijah za zlate, srebrne in bronaste certifikate. Več informacij o organizaciji EPEAT najdete na spletni strani:

9. Reciklirajte staro računalniško opremo

Oddajte svojo staro računalniško opremo v razgradnjo. Podjetja, ki sodelujejo v procesu recikliranja računalniške opreme, bodo poskrbela, da so posamezni deli računalnikov ustrezno ločeni ter razgrajeni.

10. Ustvarite bolj zeleno delovno okolje

Obstaja več preprostih načinov, s katerimi prispevate k manjšim obremenitvam okolja. Uporabljajte recikliran papir, namestite varčne sijalke in tiskajte manj.

Lenovo si prizadeva za izdelavo kar najbolj okolju prijaznih računalnikov ter uporabnikom pomaga učinkovito uporabljati tehnologijo. Uporabo inovativnih in okolju prijaznih tehnologij priporoča tudi svojim zaposlenim, partnerjem ter širši javnosti.


Prijavi napako v članku