Telefoni
19.10.2016 16:19
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zgodovinski uspeh raziskovalcev pri Microsoftu

Microsoft Cortana je dobila polno podporo za prevode v slovenščino.
Microsoft Cortana je dobila polno podporo za prevode v slovenščino.

Tehnološka podjetja se zadnjih nekaj let trudijo z razvojem storitev, ki temeljijo na ustni komunikaciji. Google Now, Apple Siri in Microsoft Cortana so samo tri izmed najbolj prepoznavnih in danes najpogosteje uporabljenih storitev v omenjeni kategoriji. Težava pri vseh treh se pojavi pri razumevanju ukazov s strani uporabnika. Pomočniki do sedaj namreč niso bili tako zanesljivi pri prepoznavanju vaših besed in posledično so se pojavljala napačna iskanja oziroma napačni rezultati.

Pri Microsoftu so raziskovalci na področju kvalitete prepoznavanja uspeli doseči velik mejnik. Tehnologija prepoznavanja govora je namreč dosegla nov nivo. Zanesljivost znaša 94,1 odstotka kar pomeni, da je tehnologija dosegla človeško raven razumevanja. Nekaj težav še obstaja pri razumevanju govori v glasnih prostorih ter narečjih. Slednja naj nebi predstavljala velik izziv saj se s pomočjo strojnega učenja algoritem lahko hitro nauči razumeti tudi posamezna narečja. Glede razumevanja v glasnih prostorih pa omenjene raziskovalce čaka še nekaj dela.

Dosežek prinaša pomembno konkurenčno prednost za Microsoft. Tehnologije, ki temeljijo na ustnih ukazih postajajo vse bolj vsakdanje. Lep primer je Amazon Echo, naprava, ki nameščena v vašem domu posluša in na podlagi ukazov izvede aktivnosti kot je na primer nakupovanje, brskanje po spletu in podobno. Za uporabnike je omenjena tehnologija prednost saj ne zahteva učenja uporabniškega vmesnika posameznega programa ampak deluje na uporabniku prijazen način.

Cortana bo tako brez dvoma postala še zmogljivejša kot do sedaj kar predstavlja resno konkurenco tako Applu kot tudi Googlu.


Prijavi napako v članku