Računalništvo, telefonija
03.11.2006 08:13

Deli z drugimi:

Share

Zebra odkupila 200 RFID patentov

Korporacija Zebra Technologies je od družbe BTG odkupila portfelj ameriških in mednarodnih RFID patentov. Vrednost posla ocenjujejo na 10 milijonov ameriških dolarjev. Prvi odkup je bil sicer že izveden v letu 2005, ko je Zebra poleg odkupa sklenila še opcijsko pogodbo za naknadni odkup vseh preostalih RFID patentov v lasti družbe BTG. S tokratnim odkupom se je število RFID patentov v lasti Zebre približalo številki 200. Četudi Zebra še ni razkrila vseh informacij, je že jasno, da je večina patentov povezanih z načinom komunikacije med RFID čitalnikom in odzivnikom (RFID tagom oz. transporderjem), njunima oblikama ter nastavitvami čitalnika. RFID čitalnik stopi v stik z odzivnikom preko RFID anten, ki v prostor okoli sebe sevajo radijske valove s frekvenco 134,2 kHz in s tem dovajajo energijo RFID odzivnikom, ki se nahajajo v polju sevanja okoli anten. Odzivnik pogosto imenujemo tudi RFID tag ali transponder in je v bistvu čip, ki oddaja radijske valove s frekvenco 134,2 kHz, in ga najdemo bodisi na spodnji strani nalepke s črtno kodo ali drugimi podatki, na plastičnih nosilcih, v vrečkah ipd. Kadar je RFID tag na nalepki, slednjo imenujemo pametna nalepka.

Zadnja pridobitev pomeni, da si Zebra lasti eno največjih zbirk RFID patentov (300), oziroma kot zatrjuje Matt Ream, vodja RFID projektov v Zebri, “postavlja prav to dejstvo Zebro med nosilce nadaljnjega razvoja RFID tehnologije.”

Angleška družba BTG se je za prodajo odločila iz strateških razlogov, da bi ohranila osredotočenost do svojih osrednjih strank. Na drugi strani pa nikoli ni bilo v interesu Zebre zgolj pobiranje denarja od prodaje licenc za uporabo patentov, pač pa vedno “ustvarjati nove izdelke, ki dejansko pripomorejo k učinkovitejšem delu”, meni Reik Read, priznani finančni analitik v družbi Robert W. Baird&Co. in dodaja, da je edini razlog za odkup strateška usmeritev Zebre na področje RFID. Njihov cilj je, da tehnologija dejansko postane komplementarni del tehnologije črtne kode. Prednost posedovanja patenta ni zgolj intelektualna lastnina in ustvarjanje novih izdelkov na tem področju, pač pa tudi moč pogajanj z drugimi družbami, s katerimi sicer morda ne bi mogli sodelovati.

BTG sodi med pionirje v razvoju RFID tehnologije in mnogi BTG-jevi patenti so bili osnova za zgodnjo uporabo RFID tehnologije. Z odkupom namerava Zebra vplivati na nadaljnji razvoj tehnologije, preučiti dosedanji razvoj in s tem povečati učinkovitost ter priti do končnega cilja: vsesplošne rabe RFID v svetu.


Prijavi napako v članku