Računalništvo, telefonija
01.03.2007 11:32

Deli z drugimi:

Share

Zbiranje drobiža prispevalo k računalnikom za slepe in slabovidne

Vseslovenska dobrodelna akcija zbiranja tolarskega drobiža v poslovalnicah BA-CA pod sloganom “Nikoli ne bodo videli. Bodo pa vedeli, da ste prispevali”, ki sta ga vodila pobudnika BA-CA Ljubljana in LEO klubi, se je obrestovala. Od 13. novembra 2006, pa do 15. februarja 2007 so v posebnih zbiralnikih zbirali tolarske kovance za pomoč slepim in slabovidnim. S pridodanimi sredstvi obeh pobudnikov (LEO so primaknil 626 evrov, BA-CA pa spoštljivih 20.864 evre) so denar namenili za nakup prenosnih računalnikov za slabovidne dijake in študente, za elektronske lupe za slabovidne, del sredstev pa je bilo namenjenih tudi za tabor mladostnikov v izvedbi centra Dotik, ki ima poslanstvo, da poveže aktivno življenje slepih in slabovidnih mladostnikov skupaj z videčimi.

Na zaključni prireditvi 27. februarja so se zbrali obdarovani mladostniki iz vse Slovenije, njihovi spremljevalci ter seveda pobudnika akcije. Prisotne je z nekaj skladbami razveselil Trio Škrinjar, pod vodstvom slepega pianista Zorana Škrinjarja.
Dr. France Arhar, predsednik BA-CA Ljubljana, je otrokom in mladostnikom predal 21 prenosnih računalnikov in elektronsko bralno lupo ter povedal: “V BA-CA Ljubljana spoštujemo vrednote, kot so delati v dobrobit človeka, družbe in okolja, ker se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo do družbe. Zato se v družbo ne želimo vključevati le prek svoje osnovne dejavnosti, temveč želimo prispevati k razvoju družbe tudi kot pokrovitelj in donator, posebno skrb pa namenjamo otrokom. Letos smo se skupaj s sodelavci v naši banki odločili, da bomo denar, namesto nakupa večjih novoletnih daril namenili otrokom, in prepričan sem da bo dobra izkušnja zgled tudi za prihodnja tovrstna udejstvovanja.”

Anja Cipot Pustatičnik, predsednica Leo distrikta 129, je poudarila, “da skupna dobrodelna akcija z BA-CA Ljubljana, ki je povezala vse LEO klube, dokazuje, da imamo v Sloveniji podjetja in posameznike s posluhom za okolje ter družbeno problematiko. Naša skrb je širiti poslanstvo leoizma, to je pomagati obolelim otrokom, vrstnikom v socialno ogroženih družinah, družinam, ki nimajo urejenih osnovnih življenjskih potreb, otrokom s posebnimi potrebami ter drugim.”
Predsednik ZDSSS, Stane Padežnik je dejal: “Današnja donacija ima v letošnjem mednarodnem letu enakih možnosti še poseben pomen, saj se bodo možnosti za izobraževanje učencev, dijakov in študentov, ki bodo danes prejeli računalnike in elektronsko lupo, občutno približale možnostim, ki jih imajo njihovi vrstniki.”

Slepi in slabovidni se zaradi narave svoje invalidnosti poleg gibalnih ovir v svojem življenju srečujejo predvsem s komunikacijskimi. Prilagojena informacijska tehnologija za slepe in slabovidne, razvoj komunikacijskih možnosti in splošna informatizacija pa ponujajo veliko priložnosti za povečanje neodvisnosti oseb z izgubo vida. Za slepe ima uporaba informacijske tehnologije še poseben pomen, ker s preprostimi pripomočki za povečavo ne morejo brati, pri vseh drugih načinih informacij pa so odvisni od drugih ljudi. Uporaba računalnika z brajevo vrstico in sintetizacijo govora omogoča slepim branje elektronsko zapisanega besedila v popolnoma enaki obliki, kakor ga berejo videči. Informacijska neodvisnost slepim in slabovidnim omogoča razmeroma veliko samostojnosti pri delu, izobraževanju in v vsakdanjem življenju.
To jim vsekakor želimo in privoščimo.


Prijavi napako v članku