Računalništvo, telefonija
04.02.2020 12:42
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zanimivi kitajski procesor x86 naprodaj že marca

Kitajski procesor Zhaoxin KaiXian KX-U6780A bo kupcem na voljo že marca.
Kitajski procesor Zhaoxin KaiXian KX-U6780A bo kupcem na voljo že marca.

Pri kitajskem podjetju Zhaoxin je že vse nared za pričetek prodaje njihovega prvega procesorja, ki temelji na osnovi tehnologije x86. Tu gre za procesor KaiXian KX-U6780A, ki naj bi bil glede na zmogljivost primerljiv z Intelovim procesorjem Core i5-7400 iz leta 2017. Ker bo novost zmožna poganjati klasične operacijske sisteme Windows in Linux, obstaja verjetnost, da bi lahko ta iz kitajskega trga počasi izpodrinila tako procesorje podjetja Intel kot AMD, vendar le, če se bo v praksi obnesla pri preračunavanju zahtevnejših računskih operacij in pri večopravilnosti.

Procesor Zhaoxin KaiXian KX-U6780A podatke preračunava z osmimi procesorskimi sredicami in osmimi procesorskimi nitmi pri frekvenci 2,7 gigahercev, pri polni obremenitvi pa porabi do 70 vatov električne moči. Novost je izdelana s pomočjo 16-nanometrskega proizvodnega procesa, količina drugonivojskega pomnilnika pa znaša osem megabajtov. Tu je zagotovljena podporo za sistemske pomnilnika DDR4-3200 (dvokanalni krmilnik) ter grafično knjižnico DirectX 11.

Kitajski procesor Zhaoxin KaiXian KX-U6780A za nameček nudi podporo za sodobne vmesnike in priključke, kot so M.2, PCIe 3.0, SATA in USB 3.1 ter za nameček podpira računalniške ukaze, kot sta na primer SSE 4.2 in AVX. Novost razpolaga s procesorskim podnožjem BGA, podjetje Shenzhen Cjoyin Electronics pa je zanj že pripravilo namensko osnovno ploščo C1888 mini-ITX. Kmalu pa naj bi za omenjeni procesor lahko kupili še osnovne plošče drugih (predvsem kitajskih) proizvajalcev.

Procesor Zhaoxin KaiXian KX-U6780A bo običajnim uporabnikom na voljo za nakup marca, podjetjem pa je ta že na voljo v navezi z osnovni ploščo Shenzhen Cjoyin Electronics C1888 mini-ITX. Maloprodajna cena zanju pa je trenutno postavljena na preračunanih 650 evrov.


Prijavi napako v članku