Triki in nasveti
19.02.2011 14:06

Deli z drugimi:

Share

Zamenjajte počasni Adobe Reader s programom Sumatra PDF

Sumatra PDF je dobra alternativa Adobe Readerju.
Sumatra PDF je dobra alternativa Adobe Readerju.

Programe za branje vsebin v PDF formatu uporabljamo vsi. Med vsemi pa je daleč najbolj v uporabi Adobe Reader. Pa je res najboljši? V hitrosti in tratenju pomnilnika vsekakor ne. Če posedujete Adobe Reader in vas ta dva elementa pri njem motita, razmislite o njegovi zamenjavi z odprtokodnim programom Sumatra PDF.

Pri odpiranju PDF datotek s programom Sumatra PDF boste takoj opazili eno od njegovih omenjenih lastnosti – hitrost. Opazili pa boste tudi, da vam program “krade” precej manj pomnilnika kot Adobe Reader. Ko smo pri Računalniških novicah odprli neko poljubno PDF datoteko z Adobe Readerjem, nam je ta vzel 30 MB pomnilnika, ista datoteka v Sumatri PDF pa le 8 MB.

Program Sumatra PDF poleg prej omenjenih dveh prednosti omogoča vse osnovne funkcije programa za gledanje PDF vsebin. Z njim lahko gledate PDF vsebine na eni strani, dveh straneh, celozaslonsko, jih obračate, povečujete, pomanjšujete … Zanimivo je tudi, da omogoča opcijo odpiranja PDF datoteke v programu Adobe Reader. To pride v poštev v primeru, ko v programu Sumatra PDF ne najdemo določene funkcije, ki pa jo Adobe Reader premore. Sumatra PDF namreč ponuja nekaj manj funkcij kot Adobe Reader, a v večini primerov še vedno povsem dovolj za povprečnega uporabnika.

Program Sumatra PDF si lahko brezplačno posnamete iz različnih spletnih strani. Ena takšnih je http://goo.gl/crgPO.


Prijavi napako v članku