Računalništvo, telefonija
10.08.2015 17:07
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Začetek upada prodaje klasičnih ur

Pametna ročna ura Asus ZenWatch 2 postavlja nove standarde na področju prenosljive elektronike.
Pametna ročna ura Asus ZenWatch 2 postavlja nove standarde na področju prenosljive elektronike.

Se je začelo hitreje kot je so strokovnjaki pričakovali. Podjetje NPD, ki se ukvarja s tržnimi analizami, je objavilo poročilo, ki razkriva velik upad prodaje klasičnih ur na ameriškem trgu. Analiza prodaje je bila izvedena za mesec julij, kar predstavlja obdobje, ko je Apple pametno uro Apple Watch, poleg spleta, začel prodajati neposredno v lastnih trgovinah.

Padec prodaje za poletne mesece po mnenju strokovnjakov iz panoge ni presenetljiv. Poletje je že tradicionalno čas, ki ni najbolj naklonjen prodajalcem klasičnih ur. Vendar pa je obseg padca prodaje tisti, ki je zbudil pozornost strokovnjakov. Tako so prodajalci klasičnih ur julija 2015 zabeležili kar 11 odstotkov nižji skupni promet od enakega obdobja v letu 2014. Takšen padec je branža doživela zgolj leta 2008, ko je na ameriškem trgu izbruhnila gospodarska recesija in so ljudje na splošno zmanjšali potrošnjo.

Po drugi strani se trg pametnih ur se v tem trenutku nahaja v svoji zgodni in hitro rastoči fazi. Po podatkih podjetja Strategy Analytics je bilo v tromesečju od aprila do junija 2015 prodanih zgolj 5 milijonov ur po celem svetu. Od tega naj bi se prodalo kar 4 milijone pametnih ur Apple Watch kar pomeni 75 odstotni delež na trgu. Za primerjavo se je v celotnem letu 2014 prodalo 4,6 milijona ur kar pomeni, da je prodaja zgolj v treh mesecih od aprila do junija letos, presegla celoletno prodajo pametnih ur v letu 2014.

Podatki za en mesec so premalo, da bi že lahko z veliko gotovostjo potrdili vpliv Applove pametne ure na prodajo klasičnih ur vendar pa se tako velik upad prodaje klasičnih ur v času gospodarske konjukutre težko razloži na drugi način. Apple Watch pa ni edina pametna ura, ki odžira tržni delež klasičnih. Samsung, Motorola in Pebble so še druga podjetja, ki prav tako ponujajo svoje alternative. Zanemariti ne gre niti učinka podjetij kot so FitBit, ki sicer ponujajo produkte za lažje merjenje športne aktivnosti a kljub temu predstavljajo nov izdatek za končnega uporabnika, ki se posledično ne odloči za nakup klasične ure.


Prijavi napako v članku