Računalništvo, telefonija
02.07.2009 14:28

Deli z drugimi:

Share

Začetek konca Piratskega zaliva?

Usoda piratskega zaliva je sila negotova!
Usoda piratskega zaliva je sila negotova!

Odvetnik upravljavcev spletne strani The Pirate Bay, ki jih je švedsko sodišče zaradi kršenja avtorskih pravic obsodilo na eno leto zapora in plačilo kazni v višini 2,71 milijonov evrov, je pred kratkim vložili pritožbo na vrhovno sodišče. Pritožbo je pravnik vložil zaradi domnevnega konflikta interesov sodnika Tomasa Norströma, saj je slednji vidnejši član združenj, ki se borijo proti piratstvu, in sicer Swedish Copyright Association (SCA) ter Swedish Association for the Protection of Industrial Property (SAPIP). Vrhovno sodišče je pritožbo odvetnika žal zavrnilo in potrdilo sodbo prvostopenskega sodišča.

Številni pirati so prepričani, da je prav zaradi odločitve švedskega vrhovnega sodišča prišlo do prodaje spletne strani The Pirate Bay. Piratski zaliv je za dobrih 5,5 milijona evrov kupilo Švedsko programersko podjetje Global Gaming Factory X (GGFX), ki je hkrati tudi lastnik pomembne verige internetnih kavarn in igralnih središč. Novi lastnik Piratskega zaliva javnosti ni želel razkriti, kako bo uporabljal preizkušeno tehnologijo za izmenjavo datotek hčerinskega podjetja Peerialism.

Kaj se bo sedaj zgodilo s priljubljeno spletno stranjo The Pirate Bay, na kateri najdemo več milijonov povezav do bolj ali manj legalnih datotek, si ne upa napovedati nihče. V kolikor pa bo podjetje umaknilo povezave do datotek, potem bo Piratski zaliv skoraj zagotovo izginil iz obličja svetovnega spleta.


Prijavi napako v članku